Economice

OTP Bank, sancționată de BNR pentru tranzacții suspecte. Anul trecut, angajați ai băncii erau acuzați de spălare de bani, într-un dosar ajuns celebru

OTP Bank a primit o amendă de 500.000 de lei pentru că nu a respectat legislația incidentă din domeniul combaterii spălării banilor. Potrivit deciziei publicate de Banca Națională a României (BNR), OTP este vinovată de „nerespectarea cerințelor art.9 alin.(1) din Legea nr.129/2019, cu modificările și completările ulterioare, având în vedere, transmiterea unui raport de tranzacții suspecte fără a motiva în mod corespunzător nerespectarea dispozițiilor art.8 alin.(1), în cazul unui client”. De asemenea, arată sursa citată, banca este vinovată că nu a identificat, în cazul respectiv, beneficiarul real al fondurilor și reprezentantul legal al deținătorului contului.

OTP nu a răspuns la întrebările noastre până la ora la care scriem acest material. Surse din domeniu ne-au declarat, însă, că poate fi vorba despre un caz foarte mediatizat anul trecut, anume un dosar al DIICOT privind spălarea unor sume importante de bani. În dosarul respectiv au fost puși sub acuzare doi angajați ai OTP, alături de Raisa Ladin.

Cu ajutorul complicilor, Ladin ar fi retras într-o perioadă scurtă peste 70 de milioane de lei cash, din conturi de la OTP Bank, în condițiile în care acest tip de operațiuni sunt supuse unei legislații dure și ar trebui să fie atent monitorizate. Banii ar fi provenit din conturile unui offshore pe care Ladin este acuzată că l-a devalizat. Alături de Raisa Ladin a fost pus sub acuzare și fiul său.

Aceleași surse citate mai sus ne-au mai declarat că, cel mai probabil, păgubitul va fi chiar OTP, parțial, și firma de asigurare care a acoperit riscul de fraudă pentru bancă.

AICI puteți consulta mai multe detalii despre caz

Amintim și că, în 2018, BNR a respins preluarea Băncii Românești de către OTP Bank, deși cele două instituții ajunseseră la o înțelegere. Motivul nu a fost făcut atunci public în mod oficial, însă presa a scris că sursa banilor cu care urma să fie achiziționată Banca Românească era una suspectă, o poziție semnificativă având, în acest sens și cei de la Oficiul pentru Combaterea Spălării Banilor.

Share this:

(Visited 26 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *