Economice

Modificare majoră pentru toți clienții casnici de energie electrică, de la 1 ianuarie. La ce să fiți atenți

De la 1 ianuarie 2023 și până la 31 martie 2025, toți clienții casnici de energie electrică din România, circa nouă milioane, vor avea prețuri plafonate la energie electrică.

Pe scurt, fără categoriile speciale, populația plătește, de la 1 ianuarie, următoarele prețuri plafonate la energie electrică:

-0,68 lei/kWh pentru clienții al căror consum lunar este cuprins între 0 și 100 kWh inclusiv

– 0,80 lei/kWh, pentru consumul lunar cuprins între 100,01 și 255 kWh; consumul de energie electrică cuprins între 255 și 300 kWh/lună se facturează la prețul de maximum 1,3 lei/kWh

-1,3 lei/kWh pentru întreg consumul, dacă acesta depășește 300 kWh lunar.

Diferența fundamentală este că, de la 1 ianuarie, aceste plafoane de preț se vor acorda pentru consumul efectiv realizat, nu pentru cel mediu lunar al anului 2021, așa cum se întâmpla până la finalul lui 2022.

Așadar dacă doriți să plătiți, lună de lună, prețul de 0,80 lei/kWh, trebuie ca lună de lună să aveți un consum sub 255 kWh, dat fiind că prețul plafonat se aplică în funcție de consumul real. În luna în care, de exemplu, depășiți 300 kWh, veți plăti 1,3 lei/kWh pentru tot consumul acelei luni.

De aceea, dacă doriți să plătiți plafoanele “mici” de preț, trebuie să vă monitorizați mai atent consumul lună de lună, pentru a nu depăși pragurile de consum până la care se aplică plafoanele. În plus, este de dorit să vă citiți singur contorul de energie electrică tot lună de lună și să transmiteți furnizorului indexul autocitit în perioada de trimitere specificată în factură. Astfel, veți plăi exact consumul realizat și veți fi scutit de eventualele facturi de regularizare.

Share this:

(Visited 3 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

code