Economice

Digi va renunța complet la rețeaua 3G în 2023

”Deja am închis în jur de jumătate din țară și vom închide anul viitor, cel târziu până la jumătatea anului, toată rețeaua 3G de la noi. Este deja o tehnologie care nu mai merită să fie folosită”, a spus Serghei Bulgac.

Numărul abonaților care folosesc acest spectru este foarte mic, de câteva mii, a precizat, la rândul său, Valentin Popoviciu, vicepreședinte grupului. Potrivit acestuia, compania menține rețeaua 2G pentru cei care nu intenționează să folosească rețelele noi.

Prin oprirea tehnologiei 3G, pot fi puse la dispoziție mai multe spectre de frecvențe care să permită accesul la rețelele 5G de nouă generaţie.

Reţeaua 3G a fost adoptată în masă în anul 2007 şi are capacitatea de a transfera simultan două tipuri de informații: voce (o convorbire telefonică) și non-voce, ca de exemplu transfer de date: de poștă electronică, mesaje instante sau și pagini deintrnet. 3G nu folosește aceleași frecvențe radio ca 2G, şi a necesitat în majoritate rețele noi și autorizații noi de funcționare.

Digi și-a securizat în urmă cu o lună mai multe blocuri de frecvență pentru noua rețea 5G în cadrul licitației organizată de stat, prin ANCOM. Operatorul va avea de achitat 45,5 milioane de euro pentru 4 blocuri de câte 2×5 MHz disponibile în banda de 2600 MHz FDD și 5 blocuri de cate 10 MHz în banda 3400-3800 MHz.

Serghei Bulgac a mai spus că Digi are planuri de dezvoltare pe termen lung, urmând ca infrastructura pentru 5G să fie instalată gradual începând cu anul viitor.

”Pentru 5G este o intensificare a infrastructurii de rețea, nu neapărat densificare. E de fapt, ca și trecerea de la 3G la 4G, înseamnă o schimbare tehnologică, pentru că, de fapt, o mare parte din situri actuale din tehnologia actuală permite comutarea între tehnologii, deci pot schimba o tehnologie pe care o utilizezi în momentul de față pe 4G în 5G, fără să schimbi altceva decât software din stațiile de bază. Deci lucrul asta se va întâmpla gradual, iar această evoluție depinde și de evoluția pieței”.

În prezent, operatorul are cea mai largă acoperire din țara noastră. Potrivit datelor ANCOM, Digi acoperă cu servicii de voce mobilă un procent de 98,8% din totalul populaţiei, Orange România – 98,5%, Telekom Mobile 98,5%, iar Vodafone România – 98,4%.

Potrivit datelor prezentate de Digi, investițiile companiei din primele nouă luni ale anului se ridică la 404 milioane de euro, mai mult față de primele nouă luni din 2021, cea mai mare parte în România și Spania.

Digi este liderul segmentului de servicii de internet fix, pay-tv și telefonie fixă după cotele de piață deținute în România și unul dintre operatorii europeni de top în domeniul comunicațiilor electronice convergente, derulând operațiuni în Spania, Italia și Portugalia. De asemenea, este pe prima poziție și în cazul portării numerelor de telefon, atingând pragul de 3,8 milioane de numere portate de telefonie mobilă și fixă, în cei aproape 15 ani de existență a serviciului de portabilitate.

Grupul Digi a ajuns la peste 20 de milioane de clienți, respectiv unități generatoare de venit, dintre care 8,7 milioane de abonați pentru serviciile de telefonie mobilă.

Conform unui studiu recent, realizat de Ericsson ConsumerLab, 2% dintre consumatorii de servicii mobile din România utilizează 5G, iar trei din zece utilizatori de smartphone-uri din România (31%) intenţionează să se aboneze la servicii 5G în următorul an.

Share this:

(Visited 6 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *