Economice

Ultima prognoză pentru România: Fermierii vor produce cu 1,1 milioane de tone mai puțin grâu decât anul trecut

Seceta prelungită din Franța, Spania, România și Ungaria i-a determinat pe analiștii USDA să revizuiască în minus estimările privind producția de grâu din UE, deși Germania ar putea compensa o parte din scădere. Potrivit estimărilor din iunie, producția de grâu a statelor membre pentru anul de comercializare  2022/23 va fi de 136,1 milioane de tone, în scădere cu 0,4 milioane de tone față de luna trecută, cu 2,3 milioane de tone  (2 %) față de ultima an, dar cu 3 procente peste media ultimilor cinci ani, de 132,7 milioane de tone.

România ar putea produce 9,3 milioane de tone de grâu, cu 0,1 milioane de tone mai puțin decât se estimase în luna mai și cu aproximativ 1,1 milioane de tone ( 10,8%)  mai puțin decât în 202, un an bun pentru agricultura locală.

Potrivit datelor Institutului Național de Statistică, în 2021 România a produs 10,4 milioane de tone de grâu, cu 4 milioane de tone mai mult față de 2020. Am fost astfel al patrulea producător european, după Franța, Germania, Polonia.

Poziția României între marii producători europeni a avut însă de câștigat și de pe urma Brexit, întrucât Regatul Unit produce anual peste 14 milioane de tone.

Cât despre celelalte state afectate de secetă, producția Franței a scăzut de la prognoza din mai cu 0,3 milioane de tone, Spania cu 0,2 milioane de tone, iar Ucraina, ca și România, cu 0,1 milioane de tone.

Producția Germaniei a fost revizuită însă în sus, cu 0,3 milioane de tone, până la 22,4 milioane de tone.

Suprafața recoltată de pe teritoriul european este estimată la 24,1 milioane de hectare, neschimbată față de luna trecută, dar în scădere cu 0,1 milioane de hectare  față de anul trecut, dar în creștere cu 0,2 milioane de hectare față de media ultimilor cinci ani. Randamentul este estimat la 5,65 de tone la hectar (t/ha), cu 1% mai puțin decât anul trecut.

„În condițiile în care domină condițiile calde, grâul se dezvoltă cu aproximativ o săptămână mai devreme decât în mod normal în majoritatea regiunilor din Europa. Cu toate acestea, umiditatea solului este limitată în mare parte din Europa”, se mai arată în raportul USDA.

Sursa: Comisia Europeană

Producția mondială, afectată de vreme și războiul din Ucraina

În ceea ce privește situația la nivel mondial, USDA a revizuit, de asemenea, în minus producția, de la 774,8 milioane de tone la 773,4 milioane de tone (minus 1,4 milioane de tone). Scăderea este semnificativă și față de anul comercial 2021/2022 când s-au produs aproximativ 779 de milioane de tone.

China și India rămân cei mai mari producători mondiali, cu producții de 135 de  milioane de tone (minus 1,9 milioane de tone față de 2021/2022) și respectiv 106 milioane de tone (minus 3,6 milioane de tone mai puțin decât în 2021/2022). Sunt urmate de Rusia care va atinge anul acesta producții record, estimate la 81 de milioane de tone (fără producțiile din Crimeea, zonă controlată de ruși), cu 5,8 milioane de tone peste nivelul din acest an comercial.

Pentru Ucraina, USDA a estimat ca și în mai o producție de 21,5 de milioane de tone, cu 11,5 milioane de tine mai puțin decât în acest an comercial.

Share this:

(Visited 5 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code