Economice

Cum arată viitorul muncii în fabrici și depozite: 6 tendințe principale pe piața roboților mobili

Roboții mobili sunt roboți autonomi care se pot deplasa și interacționa cu mediul înconjurător. Aceștia sunt utilizați într-o varietate de industrii, inclusiv în producție, sănătate, logistică, comerț cu amănuntul și apărare.

MiR dezvoltă și produce cea mai avansată gamă de roboți mobili autonomi (AMR) care pot gestiona logistica internă, astfel încât angajații să poată desfășura activități care creează mai multă valoare. Una dintre implementările companiei în România a fost la Eaton, o companie globală de gestionare inteligentă a energiei electrice, care deține o fabrică la Arad.

Adoptarea crescută a roboților pentru activități de producție și logistică va duce la derularea unor proiecte complexe cu flote mai mari de roboți, care necesită interoperabilitate, colaborare avansată cu alți roboți și sisteme IT, întreținere mai ușoară, dar și caracteristici de inteligență artificială.

45% creștere continuă. Robotizarea din perspectiva pieței

Soluțiile robotice mobile sunt deja o prezență obișnuită în transport și logistică, cu peste 49.500 de unități vândute în 2021, potrivit International Federation of Robotics (IFR). Aceasta este o creștere semnificativă de 45%, față de anul anterior. Rezultatele vânzărilor reflectă, de asemenea, cererea de transport automatizat mobil în activități de producție – peste  80% dintre unitățile vândute au fost roboți mobili pentru transport și logistică în spații interioare, fără trafic public. În 2021, aceste vânzări au crescut cu 47%, la peste 40.400 de unități.

CITEȘTE ȘI:

„Necesitatea automatizării manipulării materialelor este accelerată de lipsa forței de muncă și nevoia de producție și servicii reziliente. Ultimii ani au dovedit că robotizarea este răspunsul la aceste probleme. Roboții MiR funcționează 24/7, fac față unui mediu de lucru dinamic și cerințelor în schimbare, permițând producătorilor să redirecționeze forța de muncă către activități cu valoare adăugată mare, mai degrabă decât cele care sunt doar un cost pentru companie”, spune Jesper Sonne Thimsen, Sales Director Central & Eastern Europe Mobile Industrial Robots (MiR).

Perspectiva MiR asupra viitorului roboticii. 6 tendințe principale

Extinderea flotelor de Roboți Mobili Autonomi (AMR) este prima tendință pe care MiR o previzionează pentru viitor. Un număr tot mai mare de companii care se bazează deja pe automatizare vor scala de la câțiva roboți, la mari flote de AMR, rezultând într-o creștere a pieței de 50% pe an. Producătorii vor avea nevoie de automatizare pentru a transfera lucrătorii de la sarcini simple, cum ar fi mutarea componentelor între linii de producție, către locuri de muncă cu valoare adăugată mai mare. Potrivit Eurofound (The European Foundation for the Improvement of Living and Working Conditions), 39% dintre companiile din industria prelucrătoare din Europa de Est suferă din cauza lipsei de muncă, ceea ce este un factor limitativ pentru producție.

A doua tendință este atingerea următorului nivel în mentenanța roboților. Datorită noilor software-uri, roboții AMR pot efectua întreținere predictivă în timpul încărcării. Acest lucru previne repararea costisitoare și timpul lung în care roboții trebuie să fie opriți. Rapoartele de întreținere pregătite de robot însuși permit administratorilor de flote să programeze din timp mentenanța și reparațiile de durată și să evite avariile neprevăzute.

5G-ul industrial va deveni următorul factor major de schimbare pentru viitorul roboticii. Odată ce standardul 5G va fi implementat, infrastructura IT mai puternică și mai rezilientă pe care o aduce va permite companiilor să implementeze și să gestioneze eficient zeci sau chiar sute de roboți. 5G oferă comunicații ultra-fiabile și ultra-rapide cu bandă largă, asigurând stabilitatea implementării unui numar mare de roboți, care funcționează fără întreruperi. Pe măsură ce organizațiile adoptă 5G, care este construit în mod special pentru a transmite mai multe date, mai rapid și mai precis, performanța roboților AMR va face, de asemenea, un salt uriaș, datorită deciziilor mai rapide și mai precise cu privire la traseele pe care aceștia le urmează într-o locație.

Creșterea numărului de dispozitive AMR, uneori de la furnizori diferiți, care funcționează într-o fabrică sau depozit va crea nevoia unor platforme software pentru gestionarea fiabilă a flotelor. Prin urmare, Mobile Industrial Robots crede că interoperabilitatea va deveni o altă caracteristică importantă a automatizării. Deși MiR are o interfață deschisă care poate fi integrată cu sisteme de gestionare a flotei de la terți, compania crede că software-ul de gestionare a roboților și a flotei, cum ar fi MiR Fleet, este încă esențial pentru a asigura performanța roboților AMR și va fi așa pentru mulți ani de acum înainte.

CITEȘTE ȘI:

A cincea tendință a viitorului va fi inteligența artificială. Această tendință subliniază, de asemenea, puterea software-ului încorporat în mașinile AMR. Următorii ani vor aduce roboți mai inteligenți care pot învăța să execute sarcini care erau anterior dificile sau imposibile fără codare costisitoare și timp consumator. Astăzi, roboții AMR avansați folosesc inteligența artificială pentru a oferi capacități cum ar fi identificarea obiectelor cu o precizie mai mare și manevrare sigură în medii aglomerate, totul folosind mai puțină energie. Comportamentul autonom al roboților AMR, care se deplasează dintr-un punct în altul fără a ști ce se întâmplă în jurul lor, va continua să fie îmbunătățit.

Ultima tendință observată de experții MiR este estomparea diferențelor dintre AMR și alte aplicații automate. Cunoștințele și experiența acumulate în lucrul cu Roboții Mobili Autonomi rezultă în noi aplicații, cum ar fi combinarea AMR-urilor cu roboții colaborativi (coboți) sau dezvoltarea de noi aplicații și echipamente de cooperare. Pe baza unor soluții complet personalizate, producătorii pot crea un angajat robot complet automatizat, care poate susține producția în cazul în care un angajat umane nu este disponibil.

Înființată în 2014 în Danemarca, compania MiR a devenit lider mondial în domeniu cu o rețea globală de aproximativ 220 de distribuitori și integratori de sisteme în peste 60 de țări. Compania a fost achiziționată de Teradyne în 2018, iar în 2022 Teradyne a integrat AutoGuide Mobile Robots în MiR pentru a oferi o gamă largă de produse AMR, de la sarcini utile mici la sarcini utile grele. Sediul MiR este în Odense (Danemarca), iar compania are birouri regionale în Holbrook (New York) San Diego (California), North Reading (Massachuset).

Share this:

(Visited 9 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *