Economice

Putinică, Microsoft România: Cloud-ul, unul din factorii cheie responsabili de decalajul României la competitivitatea digitală. Piața locală de cloud va crește cu 20% în cinci ani

”Previzionăm o creștere a pieței locale de cloud cu un procent foarte frumos de 20% pentru următorii cinci ani. Organizațiile care acordă prioritate și ajută tranziția către tehnologii de tip cloud investesc mult în talente tehnologice și devin astfel inclusiv în perioada aceasta de pandemie mult mai reziliente și mai rezistente la provocările și la riscurile aduse de schimbările neprevăzute”, a spus în cadrul unei conferințe online Bogdan Putinică, director general al Microsoft România.

La rândul său, Daniel Rusen, Director of Marketing and Operations, a explicat că piața de cloud din România a avut o creștere bună în ultima perioadă.

”Când ne referim la serviciile de cloud ne referim la totalitatea acestor servicii, fie că discutăm de platforme cum e Microsoft Azure, de servicii de inteligență artificială, de servicii de productivitate cum sunt Office 365 sau Google Docs. Discutăm, de asemenea, și de servicii de ERP, CRM, toate acestea fiind furnizate din cloud, și RPA ca cele pe care UiPath sau Microsoft le oferă.

Piața de cloud din România a avut o creștere bună în ultima perioadă. Dacă ne uităm la ultimii patru-cinci ani de zile, plecăm de la aproape zero și am ajuns la aproximativ 180 milioane de euro în momentul de față. IDC spune că în următorii doi-trei ani vom ajunge la 250 de milioane de euro. Această creștere va fi din ce în ce mai accelerată.

În momentul de față, piața de cloud este circa jumătate din servicii de software, dar încet-încet acestea vor deveni prioritare și ne vom duce spre 80-90% din totalul pieței de software din România, în curând”, a spus Daniel Rusen, Director of Marketing and Operations la Microsoft România.

Cei doi au prezentat rezultatele studiului Digital Futures Index pentru țara noastră.

Astfel, potrivit lui Putinică, tehnologia cloud-ul este foarte strâns legată de nivelurile ridicate de inovație și productivitate.

”Este unul din factorii cheie, din păcate, responsabili de decalajul României în ceea ce privește maturitatea digitală și competitivitatea digitală. Observăm că din acest punct de vedere al maturității digitale, România are un scor undeva în jur de 29% mai mic decât media din regiune la procentul de companii care angajează specialiști de tehnologia informației”, a spus acesta.

România înregistrează în același timp un nivel relativ scăzut de maturitate și în ceea ce privește lucru la distanță, arată datele din studiu.

”Poate vi se pare relativ ciudat acest lucru, ținând cont că în ultimii doi ani, marea majoritate dintre noi lucram mai degrabă de acasă. O să vedem și în anii care urmează migrarea socială pe care această pandemie a adus-o în modul în care lucrăm. Companiile migrează către un mod de lucru hibrid, ceea ce ne arată și ne aduce și la un paradox destul de interesant: aproximativ 70% dintre angajați doresc să continue munca hibridă după o pandemie, respectiv să lucreze de acasă într un mod flexibil, iar 80% dintre companii vor tranzacționa către noul mod de lucru alături de cam același procent de angajați 70% care își doresc însă și interacțiunea socială pe care o aduce lucrul față în față și în birouri”, a explicat Putinică.

Citește și:

Oficialul Microsoft a mai spus că România are nevoie totodată să digitalizeze serviciile publice. Utilizarea tehnologiei în acest domeniu și crearea de platforme care să permită dezvoltarea și furnizarea de servicii publice, este un capitol la care țara noastră mai are de lucrat.

”Această categorie are un scor relativ redus și se vede foarte ușor că atunci unde există platforme și servicii digitale centrată pe cetățeni, utilizarea acestora și interesul pe care cetățenii îl au pentru serviciile digitale este mult mai mare”, a declarat Putinică.

Totuși, România face pași clari spre accelerarea digitalizării în sectorul public. ”Există niște politici macro care în ultima perioadă au fost adoptate sau sunt în lucru, cum ar fi Legea Cloud First care urmează să modernizeze, să consolideze infrastructura digitală românească. S-a creat Autoritatea pentru Digitalizare în România, prima agenție a guvernului României axată pe transformarea digitală a sectorului public. Este un un organism și un mecanism care permite României să valorifice finanțarea, inclusiv prin celebrul Plan Național de Rezistență ș Redresare. Sunt foarte multe fonduri, foarte multe reforme digitale care vin în piață prin aceste politici macro pe care, iată, și România le adoptă”, a mai declarat directorul general al .

Pe de altă parte, țara noastră a obținut un scor bun la infrastructura digitală și la capitalul uman, dar nu și la competențele digitale generale.

Share this:

(Visited 6 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

code