Economice

România revine în topul statelor europene unde se scumpește cel mai mult carnea de porc

Afectată acerb de pesta porcină africană, de majorarea prețurilor la cereale și de costurile tot mai mari la utilități, industria locală a cărnii de porc produce mult sub necesar și la prețuri tot mai mari.  Prețurile se înscriu în trendul de creștere european, dar majorările sunt mult mai mari față de media UE de 0,2% față de perioada similară a anului trecut.

Mai exact, în săptămâna începând cu 24 ianuarie, în România, prețul mediu la poarta fermei era de 131,7 euro carcasa S de 100 de kilograme, cu 18,1% mai scumpă decât în aceeași perioadă a lui 2021. Avem așadar, printre cele mai mici prețuri din UE, dar a doua cea mai mare creștere raportat la anul trecut dintre statele europene.

Din acest punct de vedere, ne-a depășit doar Croația, unde prețul mediu la poarta fermei era de 151,27 euro 100 de kilograme, cu 18,7% peste nivelul anului trecut. Prețul mediu în UE este acum de 134 de euro.

Dacă ne raportăm la ultima lună, prețul din România a scăzut cu 12%.

Cel mai mare preț anul trecut a fost de 170 de euro 100 de kilograme carcasa tip S și a fost raportat în luna septembrie.

Producție în scădere

România are un efectiv tot mai mic de porci, respectiv în jur de 3,5 milioane de capete, cu 3,5% mai puțini decât anul trecut și 143.000 de scroafe, cu 6,6% mai puține decât anul trecut. De asemenea, în perioada ianuarie – octombrie 2021, au fost sacrificați cu 3,8% mai puțini porci decât anul anterior, aceasta fiind cea mai mare scădere din UE. Bulgaria, spre exemplu, a tăiat cu aproximativ 20% mai mulți porci, Croația cu 11,5% mai mulți, iar Danemarca cu 7,3%.

Potrivit datelor INS, România a ajuns să producă doar 55,3% din necesarul de consum de carne de porc, în condițiile în care din 2017 pe teritoriul țării există focare de pestă porcină africană. În 2015, spre exemplu, producția acoperea peste 70% din necesarul de consum de 31,3 kg pe cap de locuitor, în medie, pe an. În 2020, în România s-au consumat în medie 37,3 kg de carne și preparate din carne de porc pe cap de locuitor, dar creșterea cu 19% a consumului nu justifică în totalitatea scăderea cu 14,7 puncte a gradului de aprovizionare.

Citește și:

Economica.net – Prețul utilităților condamnă producătorii de carne de porc și pasăre la reduceri de activitate și chiar faliment. În ianuarie, gazul și energia s-au scumpit de 6-7 ori față de decembrie – Economica.net

Share this:

(Visited 5 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code