Economice

Perspectiva intrării în recesiune aduce dolarul la acelaşi nivel cu euro poate chiar mâine. Cauzele unei recesiuni similare cu cea din anii ‘30

„Există riscul de recesiune”, spune guvernatorul BNR Mugur Isărescu, vorbind de creşterea inflaţiei pe plan mondial. „Este o recesiune cu care ne-am întâlnit doar în anii 30. Suntem după o emisiune monetară mare la nivel mondial, secondată de o criză a preţurilor energetice şi la ţiţei, complicată de conflictul din Ucraina şi necesarul unui proces de… decarbonizare, ca să îi spunem aşa”, a precizat Mugur Isărescu în timpul briefingului de presă care a urmat deciziei băncii centrale de a creşte dobânda de politică monetară cu un punct procentual în şedinţa BNR din 6 iulie.

Data de 6 iulie nu a fost marcată doar de decizia de creştere a dobânzii cheie cu 1% de către BNR (pas de majorare nemaintâlnit în politica BNR de ani buni). Indicii ROBOR de pe piaţa interbancară au crescut până la niveluri de 6,63%, 6,76% pentru termene de trei şi şase luni. La un Lombard de 5,75% anunţat ieri de BNR, cu perspective de creştere până la temperarea creşterii inflaţiei, ROBOR-ul îşi va continua asccensiunea.

De asemenea, BNR a anunţat, miercuri, 6 iulie 2022, un curs de referinţă de 4,9454 de lei/euro, 4,8344 de lei/dolar, 5,7743 de lei/liră sterlină şi 4,9860 de lei/franc elveţian. Dacă evoluţia leului şi-a continuat deprecierea controlată, deoarece „leul  va funcţiona ca ancoră antiinflaţionistă în acest an”, după cum apreciază Adrian Codirlaşu, vicepreşedinte CFA România, paritatea euro dolar s-a apropiat de cote de alarmă. Raportul euro dolar a fost de 1,02 dolari pentru un euro la nivel internaţional. „Nu este exclus ca dolarul să egaleze euro în valoare încă de săptamâna aceasta”, precizează Codirlaşu.

Motivele acestor evoluţii de pe piaţa financiară se datorează anticipaţiilor de recesiune economică la nivel mondial. „Este una dintre probabilităţile văzute de piaţă, în special pentru Europa. Pe 5 iulie, preţul petrolului a scăzut cu 10%, iar bursele, în special cele din Europa au scăzut puternic. În condiţii de recesiune, plasamentele investitorilor se orientează în primul rând către dolar, apoi yen japonez şi franc elveţian”, concluzionează Adrian Codirlaşu.

Temerile recente ale investitorilor pentru declanşarea recesiunii au pornit de la faptul că, în aşteptarea deciziei Rusiei de a întrerupe furnizarea de gaze către Europa, Germania şi Franţa au început deja să facă planuri pentru raţionalizarea resurselor energetice, companiile din industrie fiind primele care vor fi afectate de astfel de raţionaliozări, în primul rând industria chimică şi cea a metalelor ferose şi neferoase.

Toate aceste planuri de recesiune sunt dublate de decizia ţărilor membre OPEC care nu doresc să majoreze extracţia de ţiţei, preferând să vândă scump. Petrolul furnizat de SUA şi Finlanda nu va acoperi necesarul de consum al Uniunii Europene.

 

 

Share this:

(Visited 14 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

code