Economice

Alegeri Franţa – Macron este favorit în turul doi al scrutinului, potrivit sondajelor

Rezultatul ar fi astfel mult mai strâns decât în urmă cinci ani, când Emmanuel Macron a câştigat cu 66,1% din voturi contra 33,9% pentru Marine Le Pen, scrie Agerpres.

Cei doi s-au calificat duminică în turul al doilea, cu aproximativ 28% din voturi pentru preşedintele în exerciţiu şi aproximativ 23% pentru Marine Le Pen, potrivit estimărilor.

Cel mai strâns scor pentru turul secund este de 51%-49%, potrivit sondajului realizat de institutul Ifop-fiducial pentru TF1/LCI/ParisMatch/SudRadio. Alte două sondaje dau 54%-46%: cel al institutului Ipsos Sopra-Steria FranceTv/RadioFrance/LeParisien/LCP/RFI şi cel al OpinionWay pentru CNews/Europe1.

În detaliu, aproximativ o treime (35%) dintre alegătorii candidatei de dreapta Valérie Pécresse (Les Républicains, LR) l-ar vota pe Emmanuel Macron şi la fel pe Marine Le Pen, restul de 30% optând pentru un vot alb, nul sau abţinere, potrivit Ifop.

Pentru OpinionWay, 43% dintre alegătorii LR îl vor susţine pe preşedintele în exerciţiu, faţă de 27% pentru candidata de extremă dreapta.

În perspectiva turului al doilea, reportarea voturilor candidatului stângii radicale Jean-Luc Mélenchon – pe locul al treilea, potrivit ultimelor estimări – este, de asemenea, foarte dispersată: 33% pentru Emmanuel Macron, 23% pentru Marine Le Pen şi 44% alb, nul sau abţinere, conform Ifop. Ar fi 27% pentru actualul preşedinte şi 21% pentru Marine Le Pen, potrivit Opinionway.

Aproximativ 75% dintre alegătorii candidatului de extremă dreapta Eric Zemmour spun că doresc să voteze pentru candidata Rassemblement National, faţă de doar 4% pentru preşedintele în exerciţiu, potrivit Ifop.

Sondajul Ifop a fost efectuat duminică de la orele 20.01 (18.01 GMT) la 21.00 (19.00 GMT) pe un eşantion de 968 de persoane înscrise pe listele electorale extrase dintr-un eşantion reprezentativ al populaţiei franceze de 1.004 subiecţi în vârstă de cel puţin 18 ani. Marja de eroare este de 3%.

Ancheta institutului OpinionWay a fost realizată duminică pe un eşantion de 1739 de persoane. Cel de la Ipsos are un eşantion de 1.172 de persoane, mai scrie AFP.

Share this:

(Visited 4 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

code