Economice

Consolidare intragrup: Agrana Romania, unul dintre cei mai mari producători de zahăr, absoarbe Agrana Buzău care se va dizolva fără lichidare

Agrana deţine o fabrică de zahăr în Roman şi una în Buzău, precum şi o fabrică de amidon la Ţăndărei. Mărgăritar, Mărgăritar Brun de Mauritius şi Coroniţa se numără printre cele mai cunoscute mărci de zahăr din portofoliul Agrana.

Agrana Sales & Marketing GmbH din Austria, în calitate de asociat unic al firmei Agrana Romania, a decis aprobarea finalizării fuziunii prin absorbţie de către Agrana Romania a societăţii Agrana Buzău, potrivit unei decizii publicate marţi, 5 aprilie, în Monitorul Oficial.

Fuziunea prin absorbţie se realizează prin transmiterea universală a patrimoniului societăţii Agrana Buzău către Agrana Romania care preia tot activul și toate datoriile societăţii absorbite. Agrana Buzău se va dizolva fără lichidare şi se va radia din evidenţele Oficiului Registrului Comerţului. Ca efect al fuziunii, Agrana Romania va avea toate drepturile şi va fi ţinută de toate obligaţiile societăţii absorbite.

Denumirea, forma societară, sediul social, structura de conducere și obiectul de activitate ale Agrana Romania rămân nemodificate. În consecință, nefiind necesare modificări corporative la nivelul Agrana Romania, actul constitutiv al acesteia nu necesită modificare și actualizare ca efect al fuziunii, potrivit deciziei Agrana Sales & Marketing GmbH, în calitate de asociat unic al Agrana Romania, publicată la 5 aprilie în Monitorul Oficial.

Odată cu implementarea operațiunii de fuziune, se va asigura eficientizarea activității prin reducerea formalităților de raportare atât intragrup, cât și în relația cu autoritățile, reiese din proiectul de fuziune consultat de Economica.net.

Printre avantajele fuziunii, menţionate în proiectul de fuziune, se numără:

  • reducerea costurilor de administrare și funcționare corporativă datorită gestiunii, conducerii și reprezentării unice, inclusiv actualizarea înregistrărilor la Registrul Comerțului, cheltuielile cu privire la îndeplinirea obligațiilor de raportare fiscală, statistică, financiară.
  • optimizarea activității comerciale a societăților implicate în fuziune.
  • eficientizarea și unificarea procedurilor de monitorizare şi audit intern.

Ca urmare a fuziunii, nu vor interveni modificări corporative la nivelul firmei Agrana Romania, astfel că rămân neschimbate denumirea, sediul social şi obiectul său principal şi secundar de activitate.

Capitalul social al firmei Agrana Romania (în calitate de societate absorbantă) nu va suferi modificări, având în vedere faptul că nu se vor emite părţi sociale noi ca urmare a fuziunii. În urma fuziunii, părţile sociale deţinute de Agrana Romania în capitalul social al societății absorbite vor fi anulate, iar asociatul minoritar al firmei Agrana Buzău – Agrana Zucker Gesellschafi m.b.H – nu va dobândi părți sociale ale societăţii absorbante ca urmare a fuziunii, având în vedere activul net negativ al societății absorbite, reiese din proiectul de fuziune dintre cele două societăţi, consultat de Economica.net.

Agrana Romania a încheiat anul 2020 cu afaceri nete de 760 de milioane de lei, cu peste 26% mai mari decât cele din anul 2019. Firma a raportat pierdere netă de peste 15 milioane de lei în 2020, după ce în anul 2019 a avut profit net de 9,78 de milioane de lei, arată bilanţurile societăţii, comparate de Economica.net. Agrana Romania a lucrat cu un număr mediu de 342 de salariaţi în anul 2020, faţă de 396 de oameni în 2019.

 

Share this:

(Visited 5 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

code