Economice

Uniunea Europeană se opune categoric ca Rusia să folosească întâlnirea G20 din Indonezia ca pe o platformă de propagandă

O reuniune la nivel de miniştri de externe din ţările membre ale G20 va avea loc în insula Bali joi şi vineri pentru a pregăti summitul liderilor celor 20 de economii dezvoltate şi mari economii emergente, prevăzut să aibă loc în noiembrie în acelaşi loc.

Josep Borrell nu are programată nicio întâlnire cu şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov în cursul celor două zile, au indicat serviciile sale.

„Războiul îngrozitor împotriva Ucrainei şi consecinţele agresiunii Rusiei vor fi abordate în cursul acestor reuniuni, dar nu vom permite ca Moscova să utilizeze G20 drept o platformă pentru propaganda sa”, a declarat purtătoarea sa de cuvânt, Nabila Massrali, în cadrul conferinţei sale de presă zilnice la Comisia Europeană.

„Participarea Rusiei la un nivel înalt poate constitui o ameninţare pentru credibilitatea, eficacitatea şi relevanţa G20”, a avertizat ea.

Indonezia l-a invitat pe preşedintele rus Vladimir Putin la summitul din noiembrie din Bali, în pofida presiunii occidentale, în special ale Statelor Unite, de a-l izola. Ca soluţie de compromis, Jakarta l-a invitat de asemenea pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

„Nici vorbă ca UE să boicoteze G20, căci el rămâne un forum esenţial. Trebuie să ne asigurăm că multilateralismul poate funcţiona pe timp de criză”, a adăugat purtătoarea de cuvânt, în timp ce lumea se confruntă cu ameninţările foametei, exploziei preţurilor la energie şi alimente şi riscuri climatice.

G20, clubul celor mai mari 20 economii ale lumii, numără în rândurile state occidentale care au impus sancţiuni Moscovei, dar şi ţări mult mai rezervate, precum China, India şi Africa de Sud, notează AFP.

Share this:

(Visited 9 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

code