Economice

Se schimbă legea pensiilor, cu efecte pentru 8 milioane de români. Dispare termenul de prescripție, problema despre care administratorii nu vor să îți vorbească. De ce este important pentru moștenitorii tăi?- Proiect

Guvernul României intenționează să modifice legislația în domeniul pensiilor administrate privat, pentru o adapta noilor condiții economice, mai ales în contextul riscurilor scoase la iveală de războiul din Ucraina. Autoritățile intenționează să taie unul dintre comisioanele precepute de administratori, să înăsprească condițiile de autorizare și funcționare a administratorilor și sancțiunile în domeniu. Despre acestea, Economica a scris în premieră.

AICI puteți vedea ce schimbări pregătesc autoritățile pentru cei aproape 8 milioane de români cotizanți în sistemul de pensii administrate privat

O modificare despre care s-a vorbit mai puțin este eliminarea termenului de prescripție în cazul participanților care mor înainte de a ajunge să încaseze pensie privată. Puțină lume știe că, în acest moment, dacă moștenitorii nu revendică dreptul la plata activului personal al celui decedat într-o perioadă de până la 3 ani, respectivul activ va intra în proprietatea fondului și se va împărți între ceilalți paritcipanți la sistem.

” Drepturile cuvenite în calitate de beneficiar și nerevendicate în termenul general de prescripție de 3 ani devin resurse financiare ale fondului, distribuindu-se în mod proporțional tuturor participanților fondului în prima zi lucrătoare ulterioară datei împlinirii termenului de prescripție sau în ziua imediat următoare zilei în care administratorul a luat cunoștință de împlinirea termenului general de prescripție.”, arată norma 27 emisă de Autoritatea de Supraveghere Financiară.

În termeni simpli, aceasta înseamnă că dacă timp de trei ani după decesul participantului moștenitorii săi nu revendică activul, atunci aceștia pierd dreptul la respectiva moștenire. Este oricum o prevedere care ridică semne de întrebare, în contextul în care proprietatea asupra contului de pensie este o caracteristică pe care administratorii de fonduri au subliniat-o în repetate rânduri pentru a evidenția superioritatea sistemului de pensii administrat privat în comparație cu sistemul de stat.

Existența unui termen de prescripție limitează, până la urmă, acest drept la proprietate, care presupune și dreptul la moștenire. În plus, trebuie amintit și că sistemul nu avantajează oricum moștenitorii contributorilor decedați, întrucât aceștia nu vor beneficia de plata efectivă a sumei acumulate în cont ci de un transfer al activului celui decedat în contul de pensie privată al moștenitorului. Practic, moștenitorul nu va avea acces la banii moșteniți decât în momentul în care va ieși el însuși la pensie, dacă apucă acel moment.  Proiectul de OUG conceput tot de ASF propune eliminarea articolului din legea 411 care face referire la prescripție, mai precis articolul 3, litera b.

O schimbare importantă într-un sistem în care contributorii sunt alocați ca la ruletă, iar angajații administratorilor ezită să vorbească contributorilor despre prescripție. Angajat call center: „Legea e mai permisivă. Oricum suntem informați automat, de către Evidența Populației, când un participant decedează”. Afirmațiile angajatului  nu sunt susținute de nicio prevedere legală

Eliminarea termenului de prescripție este important nu numai pentru că ridică o limitare a dreptului la proprietate ci și pentru că, în actualele condiții în care funcționează sistemul pensiilor administrate privat în România, este foarte probabil ca un număr semnificativ de persoane să nu știe nici măcar că dețin ei un cont de pensie, cu atât mai puțin că dețin rudele lor decedate. Deși  normele obligă administratorii să informeze contributorii sau, după caz, moștenitorii acestora, cu privire la apariția dreptului la pensie, faptul că 99% dintre participanți sunt alocați aleatoriu unui administrator, fără a fi informați practic, face ca sistemul să fie o necunoscută pentru mulți dintre participanți, fapt evidențiat și de sondajele care au fost realizate de-a lungul timpulului.

Mai mult decât atât, așa cum a constatat reporterul Economica  apelând unul dintre cei mai mari administratori de fonduri, cu peste 1,2 milioane de contributori, angajații fondurilor ezită să vorbească despre subiecte pe care administratorul le consideră sensibile, cum este, se pare și prescripția dreptului la pensie. Într-o discuție care s-a întins pe mai bine de jumătate de oră, angajatul de la call center a evitat, pur și simplu, să răspundă la întrebarea simplă: când intervine prescripția dreptului la plata activului celui decedat?

Timp de 30 de minute, angajata, pregătită probabil în acest sens, a subliniat că ” au fost unele schimbări legislative care ușurează procesul” susținând, la un moment dat, chiar că administratorul este informat despre decesul contributorilor în mod automat, de către evidența populației, sugerând astfel că riscul ca moștenitorii să nu fie informați este minim, mai ales că, spune angajata, termenul de prescripție se prelungește imediat ce au fost făcute primele demersuri pentru plata activului, altă afirmație nesusținută. Problema este, însă că, așa cum avea să ne explice după insistențe și la trei nzile distanță chiar unul dintre șefii departamentului de relații cu clienții, afirmațiile angajatului din call center nu sunt susținute de nicio lege. Practic, a fost nevoie de 72 de ore și de mai multe demersuri pentru ca respectivul fond să ne răspundă, citând dintr-un act normativ public, când intervine prescripția. Este lezne de dedus că, în acest condiții, contributorii mai puțin insistenți și cu mai puține noțiuni privind sistemul au șanse mari să fie duși pe drumuri greșite chiar de către reprezentanții administratorilor. Unul dintre aceste drumuri ar putea fi chiar „ratarea” termenului maxim pentru a solicita plata activului unei persoane decedate.

AICI cele mai importante modificări aduse prin OUG la legea pensiilor private și explicate de Economica

AICi proiectul de OUG în forma publicată de Ministerul Muncii

 

Share this:

(Visited 11 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

code