Economice

România importă din Ucraina de 1,8 ori mai mult decât exportă. Posibile tensiuni pe piața îngrășămintelor chimice și a autoturismelor

România a cumpărat în primele 11 luni ale anului trecut, din Ucraina, produse în valoare totală de 1,2 miliarde de euro, cu 572,5 milioane de euro mai mult decât a exportat către aceată destinație mult mai greu de accesat în contextul actual, potrivit datelor furnizate de Institutul Național de Statistică.

Cel mai mult importăm minereuri de fier (188,2 milioane de euro), fire, cabluri și conductoare electrice (172,3 milioane de euro) și produse laminate plate (65,8 milioane de euro). De asemenea, Ucraina este pentru noi a doua cea mai mare sursă externă de  îngrășăminte minerale sau chimice azotate, după Bulgaria, în contextul în care a livrat anul trecut în valoare de 48,5 milioane de euro.

Importanța statului vecin în asigurarea îngrășămintelor chimice pentru agricultură trebuie privită acum în contextul în care Azomureș, principalul producător local, și-a închis temporar activitatea din cauza prețurilor foarte mari la gaz.

Ucraina ne mai aprovizionează cu părți de încălțăminte (48,4milioane de euro) și uleiuri brute din petrol( 37,4 milioane de euro).

Piața auto, afectată de criza din Ucraina

La capitolul exporturi, Ucraina este pentru România o piață de desfacere a autoturismelor. În primele 11 luni ale anului, România a livrat către statul vecini mașini în valoare de 74,4 milioane de euro. La rândul nostru, exportăm fire, cabluri și conductoare în valoare de 61 de milioane de euro, dar deficitul este de 111 milioane de euro.

Nu în ultimul rând, conform datelor statistice, România aprovizionează Ucraina cu vehicule aeriene (elicoptere, avioane) valoarea exporturilor totalizând anul trecut 38,1 milione de euro, dar și cu medicamente (29,5 milioane de euro) și tutun (23,2 milioane de euro).

Citește și

Share this:

(Visited 7 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

code