Economice

Producția locală de bere generează 1,1 miliarde de euro anual. Este produsul cu cea mai mare valoare adăugată din industria alimentară

Dintre toate băuturile și produsele alimentare care se fabrică în România, berea generează cea mai mare valoare adăugată, respectiv 1,1 miliarde de euro anual, arată ultimul raport privind industria alimentară al Eurostat. Suntem, din acest punct de vedere, la același nivel cu Cehia și Portugalia, chiar dacă niciuna dintre aceste țări nu se află în topul producătorilor europeni.

Potrivit sursei citate, valoarea producției de bere a UE a fost evaluată la 26,5 miliarde de euro, în 2021. Germania, este cel mai mare producător, cu aproximativ o cincime din volumele realizate la nivel de UE, urmată de Estonia și Olanda.

Ce mai produce valoare în Europa

Procesatorii europeni din industria alimentară și a băuturilor produc o gamă largă de produse, de la cele de bază la cele de lux,
uneori de o  valoare. Dintre acestea, brânzeturile neprocesate – inclusiv, brânza neprocesată, Brie, Edam, Feta sau Gorgonzola – sunt produsele cu cea mai mare valoare (33,5 miliarde de euro), în 2021, iar o mare parte din brânza neprocesată produsă în UE a fost
fabricată de companii din Italia (7,5 miliarde EUR), Franța (6,5 miliarde EUR; date din 2020) și Germania (6,3 miliarde EUR).

Urmează pâinea proaspătă, cu o producție UE evaluată la 32 miliarde de euro în 2021 și berea (26,5 miliarde de euro).

Aceste produse sunt importante pentru producătorii de cereale, în special pentru cei care cultivă grâu și secară pentru pâine și orz pentru bere.

În 2021, din datele asociației Berarii României, numărul producătorilor de bere a crescut la 93, față de 86 în 2020. Iar din totalul de 93 de producători de bere, 85 sunt microberării, iar restul sunt producători mari precum Bergenbier SA, Heineken România SA, United Romanian Breweries Bereprod, Ursus Breweries și Martens.

Industria berii asigură la nivelul întregii țări, direct și indirect, un număr de aproape 61.000 locuri de muncă pentru români, acoperă exclusiv din producția locală aproximativ 97% din consumul intern de bere, iar 50% din ingredientele folosite la fabricarea berii provin din agricultura României.

Volumul pieței berii s-a menținut în 2022 la nivelul anului anterior. A înregistrat o scădere de 0.7% în volum, ceea ce înseamnă 16,6 milioane hl.

Share this:

(Visited 6 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

code