Economice

Prețul spot al energiei electrice din România a început din nou să crească, în noiembrie, după două luni de scădere

În luna noiembrie 2022, prețul mediu de închidere al pieței pentru ziua următoare (PZU) a fost de 1.093 de lei/MWh, potrivit datelor consultate de noi. Media anului, calculată pe primele 11 luni, este de 1.314 lei/MWh.

Prețul din noiembrie este în ușoară creștere față de cel de luna precedentă, octombrie 2022, când a fost de 1.016 lei/MWh, deci avem o creștere de 7%. Media lunară mai mare din noiembrie a fost influențată de creșterile mari de preț din ultimele zile ale lunii – de câteva zile, în ton cu situația din Europa, prețurile spot au ajuns din nou la niveluri crescute, de 1.700 – 1.800 de lei/MWh (1.883 de lei pentru energia cu livrare azi, 30 noiembrie, tranzacționată ieri)

În noiembrie 2022, prețul a crescut după două luni consecutove de scăderi, după multe luni în care prețurile au crescut continuu, ajungând în august 2022 la 2.400 de lei/MWh, nivel maxim istoric al pieței de la București. Prețul de acum este la nivelul celui înregistrat acum un an, în noiembrie 2021, media acelei luni fiind de 1.051 de lei/MWh.

Amintim că piața spot de energie electrică de la București este cuplată prin preț cu cele din Ungaria, Cehia și Slovacia și, mai nou, cu cele din Austria, Polonia și Germania. În luna octombrie a anului trecut, piața spot de la București a fost cuplată, prin același mecanism, și cu piața din Bulgaria.

Piața spot este una foarte lichidă în România – spre exemplu, în luna octombrie 2022, ultima cu date oficiale disponibile, în PZU s-a tranzacționat circa 44 % din tot consumul țării, adică aproximativ 1,77 TWh de energie electrică, cu o valoare a tranzacțiilor de aproape 1,87 de miliarde de lei.

Nu știm încă lichiditatea PZU din noiembrie, datele OPCOM vor apărea cel mai probabil în jurul datei de 10 decembrie.

Share this:

(Visited 18 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

code