Economice

Prețul laptelui-materie primă se va prăbuși. Piața va fi foarte volatilă în următoarele șase luni – președinte APRIL

În prima jumătate a acestui an piața lactatelor va fi exrem de volatilă, urmare a presiunilor pe preț generate de achizițiile masive și la preț de dumping din statele membre vecine, avertizează Dorin Cojocaru, președintele APRIL, asociație care reprezintă interesele procesatorilor din industria lactatelor.

„Următoarele șase luni vor fi foarte dificile și pentru consumator și pentru procesator și pentru fermieri.  O să urmărim o piață foarte volatilă. O să se prăbușească prețul. Din Ungaria vine lapte materie primă cu 4% grăsime, cu transport inclus, la 1,85 de lei la poarta fabricii. În aceste condiții, putem noi să susținem financiar filiera?”, a explicat acesta în cadrul Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaților, cu ocazia dezbaterii unui proiect de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.154/2022 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru sprijinirea operatorilor din industria de fabricare a produselor de morărit, a uleiurilor si grăsimilor, a produselor lactate şi a preparatelor pentru hrana animalelor de fermă să se ia mai multe măsuri.

Din datele președintelui, începând cu luna octombrie, vânzările de lapte din România au scăzut foarte mult. În plus, au început să vină stocuri ieftine din UE. „Noi nu putem aduce lapte din Ucraina, pentru că este țară  terță și nu ne permite Regulamentul European. Dar trebuie să susținem filiera locală,  iar dacă Regulamentele Europene ne permit, să restricționăm resursa materiei prime”, a mai spus acesta.

Share this:

(Visited 11 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

code