Economice

Leul închide anul sub pragul psihologic de 4,95 lei pentru 1 euro. Deprecierea începe din primăvara anului viitor, în 12 luni, euro ajunge la 5,11 lei – CFA România

Întreaga lună decembrie, euro a încercat să spargă pragul psihologic de 4,95 lei fără să reuşească. Pe piaţa interbancară euro se învârte în jurul aceste valori. După cum a declarat Adrian Codîrlaşu, vicepreşedinte CFA România, „2021 se va închide sub nivelul de 4,95 lei pentru un euro, urmând ca din primăvara anului viitor să avem o depreciere mai puternică a leului. Ultimul sondaj CFA a stabilit o valoare medie acursului de schimb euro leu la 5,11 lei pentru un euro peste 12 luni.”

Odată cu evoluţia cursului de schimb, CFA România a făcut priecţii şi pe evoluţia Robor la 3 luni, a cărui mediană a fost stabilită la 3,22% în următoarele 12 luni. Dobânzile la titlurile de stat, care sunt văzue la 4,98% pentru titlurile pe 5 ani şi 5,60% pentru cele pe 10 ani. Inflaţia medie în următoarele 12 luni este văzută de reprezentanţii CFA la 5,78%.

Ultimul sondaj CFA indică o scădere a gradului de încredere macroeconomică a asociaţiei cu 0,6 puncte faţă de valoarea înregistrată în luna octombrie 2021, până la valoarea de 56,6 puncte. Scăderea gradului de încredere se datorează în principal de rscurile aduse de evoluţia crizei induse de coronaviruws, varianta Omicron, deficitul bugetar şi finanţarea acestuia, rata inflaţiei şi un posibil război Rusia Ucraina.

 

The post Leul închide anul sub pragul psihologic de 4,95 lei pentru 1 euro. Deprecierea începe din primăvara anului viitor, în 12 luni, euro ajunge la 5,11 lei – CFA România appeared first on Economica.net.

Share this:

(Visited 5 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

code