Economice

Investițiile străine în agricultură și industria alimentară au scăzut cu peste 54% față de anul trecut, până la 28,7 milioane de euro. Topul investițiilor

Investitorii străini au pompat în filialele locale și implicit în agricultura locală peste 28,7 milioane de euro, cu 54% mai puțin decât în prima jumătate a lui 2021, potrivit unei analize Economica pe baza informațiilor Oficiului Național al Comerțului (ONRC).

Din această sumă, în jur de 7,7 milioane de euro reprezintă aportul de capital al grupului italian Cereal Docks, liderul pieței italiene de prelucrare și comercializare a materiilor prime agricole, în filiala sa locală Cereal Docks East Europe SA din Timiș. Compania operează la Ortișoara o bază de stocare a cerealelor cu o capacitate de depozitare de 50.000 de tone de cereale, 31 de silozuri și o linie feroviară proprie și a raportat în 2021 o cifră de afaceri de 120,6 milioane de lei.

Urmează un aport de capital în valoare de 5,8 milioane de euro al grupului Frizon, deținut de investitori olandezi. Aceștia au finanțat trei dintre entitățile pe care le controlează în România, Pro Frizon Three East Broad River, cu 4,9 milioane de euro, Pro Frizon Two Agricultural Land SRL, cu 299.800 de euro și Pro Frizon SRL cu 599.600 de euro.

Potrivit informațiilor proprii, grupul și-a propus pentru 2022 să crească cantitatea de cereale depozitate cu încă 20.000 de tone, ajungând la o cantitate depozitată totală de 50.000 tone, să construiască, cu fonduri UE, o unitate de  procesare  soia în cadrul centralei Tătăranu și să construiască o stație de energie solară de 300 KW în centrala Tătăranu. Grupul, care a intrat pe piața locală în 2013, exploatează în zona Vrancea 5.000 de teren aflat în arendă și proprietate, din care suprafața irigată ajunge la 1.000 de hectare.

Tot din Olanda a venit, în prima jumătate a acestui an, și a treia mare investiție din sectorul agricol. Este vorba de peste 3,1 milioane de euro capital social subscris înregistrat în luna mai de DN Agrar Group SRL,  companie cu acționariat olandez, parte a unui grup cu afaceri de 46,9 milioane de lei în 2021 din producția de lapte și exploatarea de teren. De altfel, DN Agrar Group SA deține pe plan local 11 societăți prin care desfășoară activități  în domenii precum: zootehnie, respectiv creşterea bovinelor de lapte, producţie agricolă vegetală, prestări de servicii în agricultură, logistică, transport, turism și servicii de consultanţă pentru afaceri şi management.
În total, 18 multinaționale cu afaceri în producția agricolă și industria alimentară au finanțat în primele șase luni ale acestui an filialele din România cu cel puțin  15.200 de euro, potrivit analizei noastre care a luat în calcul primele 40 de societăți după participarea străină la capitalul social total subscris, în lunile ianuarie-iunie inclusiv. Printre businessurile finanțate se mai numără Domeniul Bogdan (2,6 milioane de euro din Portugalia), LGrey Agriculture SRL (2 milioane de euro din Belgia), Limagrain Field Seeds Romania SRL ( 1,1 milioane de euro Franța).

 

Share this:

(Visited 9 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code