Economice

Investițiile în online continuă, iar retailul tradiţional este pus la încercare. Q-commerce cucereşte afacerile româneşti

Q-commerce presupune li­vrarea în cel mai scurt timp a oricărui tip de produs: nu doar mâncare de la restaurant sau supermarket, ci și jucării, cărți, flori, cosmetice, echipamente pentru sport, decoratiuni interioare, etc. Cei cinci factori principali care determină creșterea rapidă a Q-comerțului sunt stilul de viață aglomerat, urbanizarea, gospodăriile mai mici, COVID-19 și îmbătrânirea populației, potrivit GlobalData, o companie lider de date și analize.

Carmen Bryan, analist de consum la GlobalData, comentează: „Pe măsură ce consumatorii s-au confruntat cu măsuri stricte de izolare, au apelat la soluții digitale, cum ar fi socializarea prin video și cumpărarea de bunuri online. Cumulând acest lucru cu mai mult de jumătate* dintre consumatorii globali care sunt îngrijorați de vizitarea magazinelor din cauza COVID-19, putem vedea rețeta ideală pentru creșterea robustă a comerțului q”.

Jucătorii locali fac de asemenea pași importanți pe acest segment. De la apariția restaurantelor virtuale, precum Yellow.Menu, sau a dark stores, precum Freshful, cel mai nou brand din retailul alimentar deţinut de eMAG, până la lansări de branduri virtuale ale Glovo sau a unei divizii dedicate de livrări express, de la Fan Courier, companie care a anunțat recent depășirea pragului de 1 miliard de lei în cifra de afaceri, interesul către Q-commerce este creștere și marchează tranziția către noi modele de cumpărături și livrare.

Adrian Ciucur, CEO Yellow.Menu, spune despre Q-commerce că „este un adevărat gold rush, care provoacă antreprenorii să inoveze masiv pentru a ține pasul cu dorința clienților de a se bucura de cumpărăturile lor foarte rapid. Este interesant că nu doar jucătorii mici și agili inovează prin modele disruptive de Q-commerce. Și cei mari sau foarte mari, pe care îi cunoaștem mai degrabă din zona de business ceva mai tradițională, investesc masiv pe teritoriile deschise de start-up-uri, unde simt potențial de creștere și scalare”.

Concomitent, start-up-urile de Q-Commerce devin interesante pentru investitori. BeeFast, companie de curierat super-rapid lansată de patru tineri români la finalul anului 2019, a atras deja o investiție de 500.000 euro și și-a anunțat extinderea în Brașov, după ce în București -Ilfov a reușit să susțină un timp mediu de livrare sub o oră (55 minute) și a ajuns la peste 300 de contracte active.

„Finalul anului trecut a adus aproape o dublare a numărului mediu de comenzi față de finalul 2020, la aproximativ 600 comenzi/zi. La nivel de an, media se situează la 450 comenzi/zi. Practic, am livrat anul acesta peste 150.000 comenzi, cu o durata medie de livrare de 55 minute”, spune Cristian Grozea, CEO și co-fondator BeeFast.

Investițiile în online continuă

Adopția crescută a cumpărăturilor online a atras în primă fază un număr mare de antreprenori către mediul online, date surprinse inclusiv de platforma locală SaaS de eCommerce MerchantPro, care anul trecut s-a focalizat pe susținerea business-urilor aflate la început în e-commerce. Anul trecut însă, tot mai multe companii locale de pe platformă s-au orientat către consolidare, extindere și scalarea modelului de afaceri.

„De aproape doi ani, salturile din online prezintă constant cifre spectaculoase, semn că adopția digitală își păstrează trendul ascendent. Vedem o efervescență nu doar din partea consumatorului final, mult mai informat și mai precaut în achiziție, care analizează ofertele la nivel de piață înainte să finalizeze o comandă, cât și din partea comercianților, care investesc în funcționalități, soluții optimizate și campanii ce-i plasează în prim-plan într-un online dinamic și din ce în ce mai competitiv”, a precizat Arthur Rădulescu, CEO MerchantPro.

Din perspectivă internă, MerchantPro a atins borne importante în dezvoltarea platformei. Una dintre ele este lansarea MerchantPro Next – sistemul pentru crearea de storefront-uri, care, prin multitudinea de noi functionalitati si optiuni de design, oferă comercianților online un nivel extrem de ridicat de flexibilitate și eficiență în a-și proiecta interfața magazinelor online.

În acelasi timp, influențează semnificativ performanța generala de business la nivelul principalilor indicatori specifici comerțului online, prin nivelul crescut de usability și viteză de încărcare.

Funcționalități precum integrarea în marketplace, sau chiar transformarea magazinului online în marketplace răspund aceleiași nevoi de optimizare a timpului alocat cumpărăturilor de către clienți, care preferă one-stop-shop, adică destinații de unde pot achiziționa o gamă variată de produse pe care și le doresc. Diversificarea modalităților de plată și a soluțiilor de livrare sunt două tendințe consistente remarcate la nivel de domeniu și amplificate de comportamentul de consum orientat către online.

The post Investițiile în online continuă, iar retailul tradiţional este pus la încercare. Q-commerce cucereşte afacerile româneşti appeared first on Economica.net.

Share this:

(Visited 3 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code