Economice

Îmbuteliatorul Coca-Cola România a renunțat anul trecut la 5% dintre furnizorii locali. Chiar și așa, cheltuielile cu aceștia au crescut cu peste 40%

Coca Cola HBC România, îmbuteliatoriul Coca-Cola,  lucrează în proporție de 83% cu furnizori locali, cărora le-a plătit în 2020 aproximativ 142,5 milioane de euro, adică în jur de 60% din cheltuielile totale ale companiei – de 238,5 milioane de euro, arată ultimul raport de sustenabilitate al companiei. Proporția cheltuielilor cu furnizorii din România a înregistrat o creștere de aproximativ 18%, comparativ cu 2019.

În 2020, producătorul american a renunțat la 41 de furnizori locali, până la 961, în contextul în care a dat de lucru mai multor furnizori externi ( plus 8 furnizori) și a diminuat numărul total de furnizori cu 40, până la 1.153, dintre care 218 noi.

Cheltuielile companiei cu furnizorii locali, deși mai puțini, s-au majorat însă cu aproximativ 42%, până la 142,5 milioane de euro, în vreme ce costurile cu furnizorii externi, deși mai mai numeroși, s-au diminuat cu aproximativ 30%, până la 96 de milioane de euro.

„Monitorizăm performanța la nivelul furnizorilor strategici pentru operațiunile noastre prin evaluări periodice, audituri de conformitate, dar și prin instrumente ale unor terți”, anunță compania. În ceea ce privește furnizorii locali de ingrediente, compania respectă principiile pentru agricultura sustenabilă (PSA) ce vizează nivelul de producție primară (fermă), includ cooperative agricole mici, operațiuni
comerciale medii și mari.

În România, compania operează trei fabrici Coca-Cola HBC la Timișoara, Ploiești și Poiana Negri.

Taxele pe CO2 cresc costurile de producție

Potrivit raportului de sustenabilitate, Coca Cola generează gaze cu efect de seră (GES) de-a lungul întregului lanț valoric. Or, sistemele de taxare a emisiilor de dioxid de carbon ar putea crește costurile de ambalare, producție, distribuție și cu echipamentele pentru răcirea băuturilor. „În decembrie 2020, la nivelul întregului Grup,  obiectivele noastre de reducere a emisiilor de dioxid de carbon, prin care ne-am angajat să reducem emisiile din Scopul 1 și 2 cu 55% până în 2030 (față de 2017) și emisiile din Scopul 3 cu 21% pentru aceeași perioadă, au fost validate de programul „Obiective stabilite pe baze științifice (Science Based Targets Initiative)”.

O altă sursă de potențială creștere a costurilor pentru Coca Cola se referă la ambalaje. „Folosim diferite tipuri de materiale de ambalare și metode de livrare cu amprente de carbon diferite. Reglementările menite să reducă utilizarea materialelor de ambalare care contribuie la emisiile de gaze cu efect de seră ar putea duce la o creștere semnificativă a costurilor de producție. Continuăm să investim în această direcție, iar astfel, în 2021, am lansat KeelClip™ (o soluție inovatoare și minimalistă de ambalaj colectiv din carton, folosit pentru baxurile de doze Coca-Cola, Fanta, Sprite, Schweppes, KeelClip™ este un ambalaj ecologic, practic, complet reciclabil și biodegradabil) . Depunem eforturi sporite pentru a crește cantitatea de ambalaje reciclabile, pentru a folosi mai multe PET-uri reciclate și ambalaje refolosibile și pentru a contribui la colectarea materialelor de ambalare pe care le introducem pe piață”, mai anunță compania.

Scădere de producție de 6%, scădere de venituri de 14%

Per total, în 2020 Coca Cola HBC a raportat venituri în valoare de 2,4 miliarde de lei, cu 14% sub nivelul din 2019 și avut costuri operaționale de 1,7 miliarde de lei, cu aproximativ 15% mai mici. Coca Cola a produs aproximativ 1 miliard de litri de băutură, cu aproximativ 6% mai puțin decât în 2020 și a avut 93.000 de clienți față de 96.000 cu un an în urmă. Au crescut în schimb plățile cu salariile, de la aproximativ 190 de milioane de lei la 195 de milioane de lei și taxele către stat de la 92,2 milioane de lei la 98,1 milioane de lei.

Valoarea totală a cheltuielilor pe care producătorul le-a direcționat către protecția angajaților în contextul crizei sanitare a fost de 5, 6 milioane de lei. Compania avea anul trecut 1.525 de salariați.

 

Citește și

Sistemul Coca-Cola în România este format din două companii: Coca-Cola România, deținătorul brandurilor- și Coca-Cola HBC România, îmbuteliatorul și distribuitorul băuturilor din portofoliu.

Coca-Cola HBC este unul dintre cei mai mari îmbuteliatori ai companiei Coca-Cola. Compania activează într-o zonă geografică extinsă, are operațiuni în 28 de țări, deservind peste 600 milioane de oameni.

The post Îmbuteliatorul Coca-Cola România a renunțat anul trecut la 5% dintre furnizorii locali. Chiar și așa, cheltuielile cu aceștia au crescut cu peste 40% appeared first on Economica.net.

Share this:

(Visited 7 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

code