Economice

Hidroelectrica va oferi energie “la cel mai bun preț din piață” și după 1 ianuarie, și pentru clienții cărora le vor expira contractele, și pentru clienții noi

Directorul Hidroelectrica, Bogdan Badea, spune că, și după ce va intra în vigoare obligația de a vinde energia în sistemul de achiziție centralizată, compania va continua să faca oferte pentru a atrage clienți noi pe furnizare și va oferi re-contractarea pentru clienții cărora le vor expira contractele între timp.

“Vom continua să facem oferte și pentru clienții casnici și pentru clienții non-casnici la cele mai competitive prețuri din piață și după 1 ianuarie 2023. Vom face și fidelizare, vom continua și cu clienții cărora le expiră contractele”, ne-a declarat Bogdan Badea.

Directorul Hidroelectrica spune că firma va face oferte de piață concurențială avantajoase pentru clienții casnici și după 31 decembrie 2022, când expiră actuala ofertă de 0,25 lei/kWh pentru energia activă, cea mai bună din piață, dar nu a spus un preț. “Oferta de după 1 ianuarie va fi la cel mai competitiv preț din piață”, a spus Badea.

El ne-a mai spus că, în acest moment, Hidroelectrica a ajuns furnizor de energie electrică pentru circa 450.000 de clienți casnici.

Badea a a mai spus că “odată cu migrarea către noul sistem informatic de ultimă generație care are capacitatea de a gestiona un portofoliu mult mai mare și coroborat cu stabilizarea cadrului legislativ, începând cu 1 ianuarie, se va intra în normalitate cu facturarea”.

Hidroelectrica trebuie să contribuie la noul mecanism

Guvernul a aprobat recent o Ordonanță de Urgență care impune producătorilor de energie electrică obligația de vinde energia încă necontractată la prețul fix de 450 de lei/MWh către operatorul pieței de energie, OPCOM, urmând ca apoi OPCPOM să vândă energia la același preț furnizorilor cu clienți finali, operatorilor rețelelelor de distribuție și transport și clienților industriali mari. Mecanismul, denumit de achiziție centralizată, se aplică între 1 ianuarie 2023 și 31 martie 2025.

Hidroelectrica trebuie să intre și ea în acest mecanism, și în piață a apărut temerea că firma, obligată fiind să vândă energia disponibilă pe acest mecanism, după 1 ianuarie, nu va mai oferi prelungirea contractelor cu actualii clienți de pe furnizare, care sunt încheiate pe un an, și nici nu va mai putea să facă oferte pentru a atrage clienți noi.

hidroelectrica portile de fierHidroelectrica a raportat venituri de 6,88 miliarde de lei la nouă luni, în creștere cu aproape 47% față de intervalul echivalent din anul 2021. Profitul operațional a crescut și el cu 33%, la 4,14 miliarde de lei.

Pe fondul acestui an secetos, Hidroelectrica a avut vânzări de doar 10,6 TWh, în scădere cu 24,5% față de cei 14 TWh din aceeași perioadă a anului 2021. Compania a raportat vânzări de energie din producția proprie (deci practic atât a produs) de 10 TWh, față de cei 13,6 din primele nouă luni ale anului trecut – o scădere ci 26,3%.

Hidroelectrica operează un număr de 209 centrale, cu o putere instalată totală de 6.482 MW. Acestora li se adaugă parcul eolian de la Crucea.

Citește și:

Plafoanele de preț la energie se vor aplica la consumul real de acum, nu la cel din 2021, ca până acum 

Prețul mediu cu care compania a vândut energia electrică în primele nouă luni ale anului a fost aproape dublu (creștere e 93%) față de cel din aceeași perioadă a anului trecut: 590 de lei/MWh față de 305 lei/MWh în 2021.

“Conform conducerii, pe parcursul perioadei de nouă luni încheiate la 30 septembrie 2022, Hidroelectrica SA la nivelul situațiilor financiare individuale a plătit un impozit pe venitul suplimentar de 412,9 milioane lei și a înregistrat un cost cu apa uzinată de 340,2 milioane lei, în scădere cu 23,2% față de perioada similară din 2021, ca urmare a volumului mai mic de energie electrică produsă”, arată FP

La sfârșitul lunii septembrie 2022 lichiditățile companiei erau de 3,38 miliarde lei.

Citește și:

Acționarii Fondului Proprietatea au votat în favoarea listării la Bursa de Valori București a acțiunilor Hidroelectrica deținute de companie

 

 

Share this:

(Visited 7 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code