Economice

Polonia instalează un sistem electronic de supraveghere la granița cu Belarusul

Monitorizarea electronică şi gardul înalt de 5,5 metri de la frontieră sunt „instrumente importante pentru combaterea migraţiei ilegale, motivate politic, care are ca obiectiv destabilizarea situaţiei din regiune”, a declarat el cu ocazia unei vizite la faţa locului.

Prima secţiune a noii instalaţii are o lungime de 21 de km şi este prevăzută cu camere video şi detectoare de mişcare.

Polonia a încheiat construcţia gardului de la frontiera respectivă în iunie. Graniţa polono-belarusă are 418 km, din care 186 pe sol, iar restul prin lacuri şi râuri.

În zona respectivă a avut loc anul trecut o criză a migraţiei: zeci de mii de refugiaţi din Orientul Mijlociu au încercat să intre ilegal în Polonia, care a acuzat Belarusul că i-a invitat pe migranţi şi le-a asigurat transportul până în apropierea frontierei externe a Uniunii Europene. Fenomenul a fost considerat o reacţie a autorităţilor de la Minsk la sancţiunile impuse de Bruxelles.

Mulţi dintre cei care au ajuns la graniţa Poloniei proveneau din zone de război, punându-i pe polonezi într-o situaţie dificilă; alternativa era primirea necontrolată a migranţilor sau respingerea unor oameni care încercau să scape cu viaţă.

După un vârf în perioada caldă din vara şi toamna lui 2021, fluxul de refugiaţi a scăzut odată cu venirea iernii. Anul acesta, de la începutul lui noiembrie, grănicerii polonezi au raportat 1300 de tentative de trecere ilegală a frontierei prin escaladarea gardului. Numai vineri noaptea au încercat să intre astfel în Polonia 78 de oameni, au anunţat autorităţile pe Twitter.

Sursa foto: Flickr

Share this:

(Visited 14 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

code