Economice

Guvernul a prelungit perioada de acordare a ajutorului de stat pentru creșterea animalelor și a suplimentat fondul destinat subvenției pentru motorină

„În şedinţa Guvernului din data de 2 octombrie 2021 a fost aprobată Hotărârea Guvernului pentru stabilirea datei până la care se aplică prevederile HG nr. 1179/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat în sectorul creşterii animalelor. Prin prezentul act normativ, schema de ajutor de stat în sectorul creşterii animalelor se prelungeşte până la data de 31 decembrie 2022.”, se menţionează în comunicat.

Astfel, se urmăreşte acoperirea costurilor administrative aferente întocmirii şi menţinerii registrului genealogic, precum şi costurile aferente testelor pentru determinarea calităţii genetice sau a randamentului genetic al şeptelului.

Potrivit sursei citate, ajutoarele sunt furnizate sub formă de servicii subvenţionate întreprinderilor individuale şi familiale, persoanelor fizice autorizate, persoanelor fizice care deţin certificat de producător/atestat de producător, după caz, precum şi persoanelor juridice care îşi desfăşoară activitatea în domeniul creşterii animalelor.

Cererile iniţiale anuale de solicitare a ajutoarelor de stat se depun în perioada 1-15 decembrie a anului precedent celui pentru care se solicită ajutorul de stat.

Suma care va fi alocată de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, pentru plata ajutoarelor de stat în anul 2022, se aprobă prin Hotărâre a Guvernului, după adoptarea Legii bugetului de stat pe anul 2022.

Subvenția de motorină

Tot azi, Guvernul a aprobat în şedinţa de sâmbătă, printr-o hotărâre, suplimentarea sumelor necesare plăţii ajutorului de stat pentru motorină utilizată în agricultură pentru perioada 1 aprilie 2021 – 30 iunie 2021.

„În şedinţa Guvernului din data de 2 octombrie 2021 a fost aprobată Hotărârea Guvernului privind modificarea art. 10 din Hotărârea Guvernului nr. 1174/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură. Prezentul act normativ aprobă completarea sumelor pentru asigurarea resurselor financiare necesare plăţii ajutorului de stat pentru motorina utilizată în agricultură pentru perioada 1 aprilie 2021 – 30 iunie 2021.”, se menţionează în comunicat.

Potrivit sursei citate, resursele financiare necesare pentru plăţi sunt de 175,95 de milioane de lei, având în vedere situaţiile centralizatoare cu cantităţile de motorină şi sumele reprezentând ajutorul de stat aferent perioadei 1 aprilie 2021 – 30 iunie 2021, comunicate de către Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură.

Astfel, modificările preconizate prin prezentul proiect de act normativ vizează suplimentarea sumelor existente alocate prin bugetul MADR pe anul 2021, de 393,089 de milioane de lei, cu suma de 175,95 de milioane de lei, valoarea totală a schemei în anul 2021 devenind 569,039 de milioane de lei.

Sumele se asigură din resursele bugetare existente în bugetul MADR cu această destinaţie. Prin măsurile propuse de prezentul act normativ se asigură continuarea aplicării schemei de ajutor de stat în anul 2021, cu rezultate în diminuarea efectivă a costurilor de producţie prin rambursarea sumelor reprezentând diferenţele de accize şi stimularea continuităţii activităţilor din agricultură.

The post Guvernul a prelungit perioada de acordare a ajutorului de stat pentru creșterea animalelor și a suplimentat fondul destinat subvenției pentru motorină appeared first on Economica.net.

Share this:

(Visited 9 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code