Economice

Ce viteză la internet are România și ce loc ocupă în lume, după ce anul trecut a ieșit din Top 10

Studiul realizat de Ookla, compania care deţine site-ul speedtest.net, cel mai folosit serviciu de testare a conexiunilor la internet, a analizat conexiunile pe parcursul lunii martie 2022. Pentru ca o țară să fie listată în acest clasament, sunt necesare 300 de teste independente pentru fiecare tip de conexiune în parte.

Rezultatele obținute de România o plasează pe locul 52 pentru internetul mobil, în stagnare față de ediția precedentă a studiului, realizată la finele anului trecut. Spre comparație, în 2017 se situa pe locul 36, iar în 2020 pe locul 40.

Și în cazul internetului fix, România înregistrează o stagnare față de ediția din 2021 a studiului, respectiv locul 11 în lume. Chiar dacă viteza a crescut, de la 118,51 Mbps la 131,96 Mbps, România nu reușește să reintre în Top 10 la nivel global. În anul 2017, studiul Ookla plasa țara noastră pe locul 5 în lume pentru conexiunile fixe de internet, poziție pe care o avea și în 2020.

Situația la nivel global

Pentru internetul fix, viteza medie de download la nivel global a fost de 62,52 Mbps, în timp ce la upload viteza a fost de 26,98 Mbps, iar latența medie a fost de 10 secunde.
În ceea ce privește conexiunile mobile, la nivel global, vitezele sunt considerabil mai mici. La download a fost de 29,96 Mbps, în timp ce la upload a fost de 8,7 Mbps, iar latența medie a fost de 29 secunde
La ora actuală, cel mai rapid internet fix se află în ordine în: Singapore, Chile, Tailanda, Danemarca, Hong Kong, Monaco, Macau, SUA, China și Spania. Cel mai rapid internet mobil se găsește în: Emiratele Unite Arabe, Norvegia, Qatar, Coreea de Sud, Olanda, China, Danemarca, Arabia Saudită, Bulgaria și Croația.
La polul opus, cel mai slab internet fix se află în Afganistan, Cuba, Turmeknistan, Yemen, Siria și Nigeria. Ultimele locuri pentru conexiunile mobile sunt în ordine inversă: Palestina, Afghanistan, Venezuela, Tajikistan și Somalia, Ghana, Cuba și Sudan.

Share this:

(Visited 8 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

code