Economice

Trecem la cărți de identitate electronice. Câte documente electronice vor fi finanțate prin PNRR

15 țări membre UE utilizează acest tip de document, iar România trebuie să se ralieze la normele UE, având un teremen de până în august 2031. Actualul model de cărți de identitate este folosit din 1997. Ministrul Investițiilor Europene, Cristian Ghinea anunța în august, într-o postare pe Facebook că schimbarea cărților de identitate este un  proiect început prin PNRR, înainte ca acesta să fie aprobat de Comisia Europeană, dar a menționat ulterior că „orice proiect poate fi început cu fonduri naționale și apoi returnați banii din PNRR„.

În Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) este menționată și această investiție, iar ținta este ca până la finele lui iunie 2026, în România să fie emise 8,5 milioane de cărți de identitate electronice.

CITEȘTE ȘI Bode: Cartea electronică de identitate are funcţionalităţi multiple, care vor contribui la reducerea birocraţiei

4,5 milioane de noi cărți de identitate electronice emise este ținta pentru ultimul trimestru din 2024, mai arată datele din PNRR.   

Cartea de identitate electronică va stoca două certificate digitale: unul care va permite autentificarea pentru utilizarea serviciilor online ale administrației publice și unul opțional, pentru semnătura electronică calificată eliberată de furnizorii de servicii de certificare calificată.

Schimbarea cărților de identitate cu unele electronice este o măsură cuprinsă în PNRR la capitolul Digitalizare, și propune patru reforme și 19 investiții. Bugetul total alocat este de 1,89 miliarde euro.

CITEȘTE ȘI Transformarea digitală prin PNRR: 1,89 miliarde de euro pentru un cloud guvernamental, eHealth, buletine electronice și sisteme publice digitale

 

The post Trecem la cărți de identitate electronice. Câte documente electronice vor fi finanțate prin PNRR appeared first on Economica.net.

Share this:

(Visited 3 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code