Flux Stiri

Experții ONU avertizează că proiectul de lege propus în Iran, care impune pedepse severe pentru femeile și fetele care nu poartă hijab poate duce la o formă de „apartheid de gen”

  • Legislația propusă prevede sancțiuni aspre, inclusiv închisoarea, pentru femeile care refuză să poarte vălul, impunând și sancțiuni pentru celebrități și întreprinderi care nu respectă regulile.
  • Experții ONU susțin că această lege și restricțiile existente sunt discriminatorii și pot duce la persecuție de gen, amenințând libertatea de exprimare a femeilor și fetelor.
  • Acest proiect de lege a fost supus revizuirii de către autoritățile iraniene cu doar câteva săptămâni înainte de a se împlini un an de la protestele de masă provocate de moartea Mashei Amini.

Experții ONU avertizează că un proiect de lege propus în Iran, care impune pedepse severe pentru femeile și fetele care nu poartă hijab, ar putea crea o formă de „apartheid de gen”. Proiectul de lege, aflat în prezent în dezbatere în parlamentul iranian, prevede sancțiuni aspre, inclusiv pedepse cu închisoarea, pentru femeile care refuză să poarte vălul, scrie CNN.

Acesta conține, de asemenea, dispoziții pentru sancționarea celebrităților și a întreprinderilor care nu respectă regulile, precum și utilizarea inteligenței artificiale pentru identificarea femeilor care încalcă codul vestimentar.

Experții ONU susțin că atât noul proiect de lege, cât și restricțiile deja existente, prezintă un caracter discriminatoriu și pot fi asimilate persecuției de gen.

„Utilizarea conceptului de „moralitate publică” pentru a restricționa libertatea de exprimare a femeilor și fetelor este profund îngrijorătoare și va consolida și extinde discriminarea și marginalizarea de gen, cu impacte negative extinse asupra copiilor și societății în ansamblu”, au avertizat experții.

Masha Amini

Acest proiect de lege a fost supus revizuirii de către autoritățile iraniene cu doar câteva săptămâni înainte de a se împlini un an de la protestele de masă provocate de moartea Mashei Amini.

Tânăra de 22 de ani, de origine kurdo-iraniană, a decedat în septembrie anul trecut, după ce a fost reținută de poliția moralității în Teheran și dusă într-un „centru de reeducare” sub acuzația de nerespectare a codului vestimentar conservator al țării.

Experții ONU au adăugat că, în urma amplelor proteste naționale care au avut loc în urma morții lui Mahsa Amini și a legilor stricte privind portul vălului, autoritățile iraniene au introdus un sistem de sancțiuni stratificate, vizând în special femeile și fetele.

Legislația a fost înaintată parlamentului iranian de către guvern și sistemul judiciar la data de 21 mai, fiind ulterior modificată în sensul sporirii severității pedepselor. La data de 13 august, parlamentul a aprobat un amendament care permitea unei comisii parlamentare să o revizuiască fără dezbatere publică, conform informațiilor furnizate de ONU.

Citește și

The post Experții ONU avertizează că proiectul de lege propus în Iran, care impune pedepse severe pentru femeile și fetele care nu poartă hijab poate duce la o formă de „apartheid de gen” appeared first on Aleph News.

potrivit alephnews

Acest material este publicat de alephnews.ro distribuit prin mecanismul RSS. Potrivit Legii nr. 8/1996 informațiile de presă nu sunt opere cu drept de autor și nu poartă drepturi de autor.

Share this:

(Visited 12 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

code