Economice

Dobânda la care se împrumută România a crescut cu aproximativ 2% în ultimele 6 luni, iar Robor va încheia anul cu valori în jur de 2,5%

„Nivelul ROBOR pe scadenţele lungi de 3 şi 6 luni a depăşit deja valoare de 2% cât este dobânda oferită de BNR la facilitatea de creditare acordată băncilor care se împrumută în regim de urgenţă. Tendinţa de majorare a indicelui care intră în componenţa dobânzilor acordate la creditele acordate înainte de implementarea IRCC va continua. Aceste valori ale ROBOR-ului sunt crescute deoarece piaţa înglobează aşteptările ca BNR să majoreze dobânda, în aşa fel ca în 3 sau 6 luni, Robor-ul stabilit astăzi să prindă şi majorările de dobândă operate de BNR la următoarele şedinţe de politică monetară. Cum în noiembrie mai există o sedinţă de politică monetară, piaţa se aşteaptă la o nouă creştere de dobândă, ceea ce ar aduce ROBOR la final de an în jurul valorii de 2,5%,cu 0,25% peste dobânda la facilitatea de credit”, a declarat Adrian Codîrlaşu.

ROBOR la trei luni a crescut pe 15 octombrie la 2,20%, faţă de 2,15%, nivelul din şedinţa precedentă, şi atinge cea mai mare valoare din 2 iulie 2020 încoace. În aceeaşi perioadă,ROBOR la şase luni a crescut la 2,31%, faţă de 2,27%, şi atinge cel mai ridicat nivel din 11 iunie 2020 şi până acum.

Spre comparaţie, valoarea acordată de Ministerul Finanţelorla titlurile de stat pe 10 ani a crescut în ultimele şase luni cu aproximativ două puncte procentuale.  Adrian Codârlaşu arată că împrumuturile statului s-ar fi scumpit chiar dacă BNR nu ar fi crescut dobânda de politică monetară. „Creşterea costurilor de finanţare se datorează în principal deficitului bugetar, presiunilor inflaţioniste şi anticipaţiilor privind majorarea dobânzii de politică monetară.”, subliniază vicepreşedintele CFA.
Astfel, pe 15 septembrie 2021, statul se împrumuta pe 10 ani cu o dobândă de 4,98%,  în condiţiile în care pe 15 septembrie, dobânda la acealaşi tip de titluri de stat era de 3,94% iar în urmă cu 6 luni, de 3,11%.
 

The post Dobânda la care se împrumută România a crescut cu aproximativ 2% în ultimele 6 luni, iar Robor va încheia anul cu valori în jur de 2,5% appeared first on Economica.net.

Share this:

(Visited 3 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code