Economice

Director Casa de Comerț Unirea: Marea problemă este că produsele românești sunt de foarte bună calitate, dar nu pot concura la preț cu produsele care vin din import  

După ce a trăit din dobânzi și fără a desfășura neapărat vreo activitate încă din semestrul al doilea din 2020, Casa Unirea, firma înființată în 2019 de Ministerul Agriculturii ca o soluție la problema valorificării producţiei realizate de micii fermieri, și-a reluat activitatea la puțin timp după ce la cârma ministerului Agricultuii s-a reîntors Petre Daea.

De data aceasta însă, în loc de investiții în rețea de magazine și piețe volante , de unde marfa locală ar fi trebuit să ajungă pe masa românilor, planul companiei este de a câștiga din intermediere. Practic, compania de stat solicită producătorilor între 1 și 10% din valoarea mărfii pe care aceștia o vând marilor retaileri, prin intermediul Casei. Până acum s-au încheiat în jur de 30-40 de contracte cadru cu cooperative și asociașii de producători și alte două parteeriate cu deținători de depozite în zona București și sudul țării.

„Noi mergem în fiecare județ unde ne întâlnim cu producătorii, atât pe partea de food cât și non-food (sapun, creme, uleiuri esențiale, sculptură, olărit). Semnăm cu ei contracte cadru de parteneriat cu Casa Unirea în care se specifică produsele pe care le dețin, cantitățile și prețurile. În paralel, încheiem parteneriate cu marile lanțuri de magazine și încercăm să introducem marfa producătorilor locali pe rafturile acestora. Am livrat deja în Metro, Penny, Carrefour și urmează discuții cu Profi, Mega Image, Lidl, Auchan și, de asemenea, am avut o primă întâlnire cu eMAG pentru a începe și vânzarea online a produselor pe care noi le putem livra prin Casa Unirea”, a declarat pentru Economica Mariana Cotoi, director general Casa Unirea.

Potrivit acesteia, sunt însă și unele impedimente. Produsele locale, deși de bună calitate, nu sunt neapărat competitive din punct de vedete al prețurilor.

„Momentan nu putem vorbi despre cifra de afaceri a acestui an. De astfel de previziuni putem vorbi din 2023. Acum sunt aceste livrări pe bucăți. Suntem la început cu aceste parteneriate cu retailerii. Noi putem livra. Nu avem cerere pe cât putem să le livrăm. Avem produse românești de foarte bună calitate. Problema este că nu pot concura la preț cu produsele care vin din import”, a mai explicat managerul.

Potrivit lui Cotoi, 2022 va fi primul an în care Casa Unirea va înregistra profit, lucru consemnat, de altfel. și în bugetul de venituri și cheltuieli al companiei, aprobat în luna septembrie. Conform bugetului, în 2022 compania va genera venituri  totale de 12,7 milioane de lei și profit brut de 1,1 milioane de lei. În 2021, compania a raportat o cifră de afaceri de 43.800 și pierderi de 1 milion de lei.

„Pe termen mediu și lung ne-am propus să deschidem opt centre regionale de colectare a produselor.  Există deja parteneriate cu doi deținători de depozite în zona București și partea de sud a țării. Lucrăm cu doar trei angajați, dar ar mai fi nevoie de 10 persoane pentru a acoperi toate regiunile țării”, mai spune Cotoi.

Share this:

(Visited 11 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code