Economice

Schimbare importantă pentru zeci de mii de firme și autorități blocate de falimentul City Insurance: Forme noi de garanție pentru drumuri și alte lucrări publice

Firmele care construiesc pentru autorități sau companii ale statului vor putea garanta lucrările și cu scrisori emise de Instituții Financiare Nebancare (IFN), prevede un proiect de lege adoptat recent de Camera Deputaților. Prevederea va intra în vigoare la 60 de zile după ce legea va fi publicată în Monitorul Oficial și este foarte importantă pentru zeci de mii de firme, dar și pentru autorități și companii controlate de Stat.

În prezent, pe lângă garanțiile în bani lichizi și alte forme directe de garanție (soluții imposibile pentru firmele mici și medii și prea costisitoare pentru marile companii), singurele metode acceptate de lege pentru acoperirea garanțiilor de participare la licitație sunt asigurările. Așa cum Economica a scris în repetate rânduri, falimentul City Insurance a lăsat un gol imens pe această piață, în condițiile în care firma vindea peste 80% din totalul polițelor de garanție emise pentru lucrări din România, având în vedere că analiza solvabilității clientului era mai degrabă o formalitate, iar prețurile practicate s-au dovedit nesustenabil de mici chiar prin falimentul în sine.

După faliment, prelungirea garanției la o altă societate de asigurare a devenit misiune imposibilă pentru firmele mici și medii și un demers mult mai costisitor decât înainte pentru constructorii mari. În acest fel, au fost puse în pericol atât existența a  mii de firme mici de construcții cât și lucrări publice importante, iar Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a încercat să atenueze temporar impactul negativ prin promovarea unei Ordonanțe de Urgență  care să prelungească valabilitatea polițelor emise de City Insurance peste termenul prevăzut în Legea Insolvenței. 

Noul termen a expirat, însă, și el, pe 11 iulie 2022, ceea ce înseamnă că alte mii de firme vor avea probleme. Așa cum Economica arăta în exclusivitate, principala entitate afectată de falimentul City Insurance este Compania Națională de Administrare a Investițiilor Rutiere (CNAIR),  care deținea garanții emise de City Insurance pe lucrări de peste 1 miliard de lei, în 40 de proiecte. 

La nivel național cifrele sunt semnificative. Peste 22.000 de lucrări din toată țara primiseră garanția City Insurance.  

Pentru a putea continua, executanții acestor lucrări (majoritatea contractate de consilii locale sau consilii județene), trebuie să găsească o altă formă de garanție. Scrisorile emise de IFN pot fi o soluție.

Amintim că, potrivit legii, autoritățile sau companiile de stat care contractează lucrări solicită executanților o garanție de bună execuție care merge până la 10% din valoarea lucrării și care este menită să acopere pagubele suferite de contractant, în caz că lucrarea nu este dusă la capăt sau nu este executată corect. Garantarea cu cash sau cu alte forme directe este imposibilă pentru firmele de mici și medii dimensiuni și ar însemna un efort prea mare pentru firmele de dimensiuni semnificative.

De aceea sunt folosite asigurările, care presupun plata unui procent din garanție. În acest moment, acest procent a crescut semnificativ, după falimentul City, iar ceea ce este mai grav este că asigurătorii rămași în piață rar dau oferte firmelor mici și medii fără un istoric de plată perfect curat. Scrisorile emise de IFN sunt, în general, mai puțin costisitoare decât cele emise de bănci și, oricum, presupun blocarea unor sume cu mult sub ce înseamnă garanția integrală.

ASF avertizează: Atenție la „țeparii” din zona asigurărilor de garanții! Partea proastă  a cadoului făcut de deputați firmelor de construcții: Și printre IFN-uri sunt mulți țepari

În jurul vidului creat de falimentul City Insurance (companie care oricum vindea practic hârtii fără valoare, fapt pe care CNAIR îl simte acum pe propria piele, având în vedere că are în executare garanții de 30 de milioane de euro pe care nu le va mai recupera niciodată) s-au strâns și entități, unele dintre ele cu metode rudimentare, care încearcă să acopere prin fraudă o bucățică din nevoile firmelor. ASF a emis mai multe avertismente în acest sens, ambele cu referire la companii din afara țării, neautorizate să vândă asigurări în România sau la firme care se dau drept reprezentanți ai unor companii de asigurări, fără să aibă această calitate.

Ultimul avertisment al ASF îl găsiți AICI

Asupra unor încercări concrete  de acest tip, unele dintre ele reușite, Economica va reveni în curând. Cert este că autoritățile și companiile de stat contractante au încă o atitudine mult prea lejeră în relația cu constructorii atunci când vine vorba despre garanțiile pe care le aduc, iar acest lucru se întâmplă în ciuda faptului că de-a lungul timpului au existat suficiente cazuri în care garanțiile s-au dovedit hârtii fără valoare.

Aici apare și problema cu noile forme de garanție, adică scrisorile de garanție emise de IFN. Chiar dacă au trecut aproape nesesizate de marele public, în România au existat și până acum fraude cu asigurări de garanții emise de mai multe grupuri care se intitulează de consultanță financiară și care lucrează pe filieră străină, cu entități obscure mai ales din Italia sau Cipru. Unele dintre aceste firme funcționează ca IFN, iar între ele și cei care încearcă să vândă asigurări de garanții false sau fără acoperiri reale sunt legături strânse, după cum arată mai multe indicii din piață. Și asupra unor astfel de situații vom reveni.

Altfel spus, riscul ca și scrisorile emise de unele IFN să fie simple hârtii ce nu vor acoperi eventuale pagube este unul semnificativ, dar mingea este exclusiv în terenul beneficiarilor, adică entități ale Statului care pot verifica mai atent documentele primite de la executanți.

Share this:

(Visited 4 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code