Economice

Cum îți crești pensia cu o mișcare simplă. Fondul privat la care cotizezi obligatoriu, cu 3,75% din salariu, poate fi mai slab decât altele

Sistemul de pensii administrate privat a ajuns deja la jumătatea unui ciclu complet, motiv pentru care performanțele obținute de fiecare administrator în parte s-au distanțat. Altfel spus, nu toți administratorii au reușit să scoată din cotizațiile participanților același profit, iar diferențele între ei, chiar dacă pot părea în unele cazuri mici, ajung să conteze după 25-30 de ani de contribuit. Devine, astfel, important de știut că administratorul poate fi schimbat oricând, cu ajutorul unei proceduri gratuite și relativ simple.

O analiză pe date oficiale a randamentelor tuturor fondurilor de pensii, adică plusul adus în conturi de fiecare administrator, atât pe termen scurt cât și pe termen mediu și lung, poate fi urmărită AICI

Dacă analizând evoluțiile observați că fondul dumneavoastră are o performanță slabă, sub alte fonduri sau poate chiar sub medie, este o idee bună să îș schimbați.

Cum mă mut de la un fond mai slab la unul mai performant, care îmi poate aduce o pensie mai mare?

Un lucru esențial pentru toți participanții în sistemul de pensii administrate privat, nu doar pentru cei care se gândesc să își schimbe administratorul, este să știe la ce fond este alocat. Spunem „alocat” pentru că majoritatea celor 7,9 milioane de participanți nu au optat pentru un anume fond ci au fost distribuiți aleatoriu. În fapt, doar în primul an procentul celor care au ales a fost unul de luat în seamă, după aceea pete 98% fiind alocați automat. Așadar, verificați la ce fond de pensii sunteți alocat.

Formularul este disponibil AICI

Apoi trebuie să completați o cerere de aderare la fondul mai performant. Această cerere poate să fie depusă la sediul administratorului sau poate să fie trimisă prin poștă. Mai multe detalii vă va da cu siguranță chiar administratorul ales.

AICI găsiți adresele tuturor administratorilor

Ultimul pas este completarea unei cereri de renunțare la actualul administrator, cel mai puțin performant. Această cerere este parte dintr-o normă emisă de Autoritatea de Supraveghere Financiară(ASF).

AICI, la secțiunea Anexe a normei ASF, situată la final, găsiți formularul pentru notificarea administratorului la care doriți să renunțați

Nu mai rămâne decât să fiți anunțat că transferul a fost efectuat.

Share this:

(Visited 3 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

code