Economice

Care este impactul închiderii temporare a Azomureș, cel mai mare producător de îngrășăminte chimice, pentru agricultura românească. Compania este lider atât la exporturi cât și la importuri

Situația de la Azomureș, cel mai mare producător de îngrășăminte chimice pe bază de azot,  care și-a sistat activitatea, din 6 decembrie 2021, ca urmare a scumpirii gazelor, ridică întrebarea în ce măsură producția agricolă a acestui an va avea sau nu de suferit. Pe de o parte, o reducere a producției locale poate însemna o creștere a importurilor, iar pe de altă parte pot apărea influențe în preț, urmare a ofertei limitate. Aceasta în contextul în care oricum îngrășămintele s-au scumpit anul trecut semnificativ atât în România cât și la nivel global, ducând la creșteri de preț la alimente.

În data de 6 decembrie, odată cu anunțul Azomureș că sistează temporar producția de îngrășăminte pentru agricultură, Ministerul Agriculturii a anunțat că analizează impactul acestei decizii asupra fermierilor și că, din datele pe care le deține deja, abandonarea fertilizării de bază cu azot sau reducerea cantităților de îngrășământ utilizate pentru culturile agricole crește riscul reducerii producției de anului viitor cu până la 30%.

Aceasta pentru că Azomureș este producătorul de îngrășăminte pe bază de azot care asigură 50% din fertilizanții necesari agriculturii românești.

Zece zile mai târziu, Comisia interministerială pentru autorizarea îngrășămintelor, care funcționeaază în cadrul MADR, a luat decizia de a aviza definitiv spre comercializare 42 de tipuri de îngrășăminte și a acordat aviz provizoriu de comercaalizare pentru alte 16 tipuri. În acest fel, au declarat pentru Economica reprezentanți ai MADR, producția agricolă nu va mai fi pusă în pericol pentru că fermierii vor avea acces la mai multe tipuri de îngrășăminte.

Paradoxul de pe piața. Azomureș este cel mai mare importator de îngrășăminte

O analiză a Institului Național de Statistică, la cererea Economica, indică faptul că, în primele zele luni ale lui 2021, Azomureș a fost atât cel mai mare exportator de îngrășăminte chimice cât și cel mai mare importator. Aceasta cu mențiunea că Azomureș produce îngrășăminte pe bază de azot, iar analiza este făcută pe întreaga categorie de îngrășăminte: azotate, fosfatice, potasice și care conțin două sau trei dintre elementele fertilizante.

 

Din datele INS, în perioada ianuarie-octombrie 2021, România a importat în total 2 miliarde de kilograme de îngrășăminte, în valoare de 622,3 milioane de euro. Din cantitatea totală, 950,9 milioane de kilograme au fost imorturi de îngrășăminte pe bază de azot, similare cu ceea ce produce Azomureș, reprezentând 46% din total. În 2020 (tot anul), cantitatea importurilor a fost similară cu cea din primele zece luni ale anului trecut, respectiv 2 miliarde de kilograme, din care procentul celor cu azot a fost de 53%. În 2019, România a importat 2,4 milioane de kilograme de îngrășăminte.

În ceea ce privește exporturile, acestea au totalizat în perioada ianuarie-octombrie 2021, 409 milioane de tone,  adică de 5 ori mai mult decât s-a importat. Exporturile de îngrășăminte pe bază de azot au fost de 215,2 milioane de tone, adică aproximativ jumătate din cantitatea totală exportată.

Primii cinci importatori au adus de peste granițe 29,5% din importuri.

Din datele INS, primii cinci exportatori au vândut peste granițe 85,9% din total exporturi.

Cine aduce îngrășăminte în România

Din datele oferite de termene.ro, Azochim SRL, un business de 309,5 milioane de lei în 2020, este deținută de familia Anton (Sinel și Viorel) din Giurgiu.

Belor este o asociere între o companie din Germania-Belor Eurofert GMBH și omul de afaceri Radu Florin

PhosAgro Trading SA este o companie din Elveția reprezentată fiscal de KPMG.

The post Care este impactul închiderii temporare a Azomureș, cel mai mare producător de îngrășăminte chimice, pentru agricultura românească. Compania este lider atât la exporturi cât și la importuri appeared first on Economica.net.

Share this:

(Visited 3 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

code

ultimele

Economice

Mirela Trandafir a vândut afacerea Agrirom către Maria Trading şi Agro – Chirnogi pentru 11 milioane de euro

Libanezii din grupul Maria preiau controlul firmei Agrirom din Constanţa, de la Mirela Trandafir, în urmei unei tranzacţii de 11 milioane de euro, reiese dintr-o hotărâre a societăţii Agrirom, din 20 decembrie 2021, obţinută de Economica.net. Pe de o parte, Mirela Trandafir a transferat 508 părţi sociale, care au valoare nominală de 500 de lei, […]

TEST Dacia Jogger – O mașină pentru familiști cumpătați

Premieră. Românii își vor putea asigura casele și mașinile la stat. În primăvară, cel mai probabil, CEC Bank intră inclusiv pe RCA. Ministerul Finanțelor caută soluții

Tranzacție în grupul Carrefour. Platforma Bringo a fost evaluată la aproximativ 40 de milioane de euro