Economice

Când se va mai ieftini curentul? CE Oltenia a vândut cu 940 de lei/MWh energie cu livrare în 2023, Enel a cumpărat tot

CE Oltenia a scos la vânzare patru pachete de energie electrică, cu livrare bandă în perioada 1 ianuarie-31 decembrie 2023. Câte 10 MW bandă fiecare pachet, pentru care a cerut 900 de lei/MWh, pe platfoma de contracte bilaterale LE-Flex a pieței OPCOM. Le-a vândut pe toate către firmele de furnizare ale Enel, care a cumpărat la prețuri între 930 și 942 de lei/MWh.

Este prima tranzacție semnificativă pe platforma PCCB LE-Flex după mai multe zile. Ultimele tranzacții au fost făcute în data de 11 martie, deci înainte de a apărea OUG referitoare la protecția consumatorilor de energie și gaze în perioafa 1 aprilie 2022-31 martie 2023, care schimbă multe pe piața de energie. Atunci, tot CE Oltenia a scos la vânzare energie bandă, cu livrare în anul 2023. A cerut 830 de lei/MWh atunci, deci cu 70 de lei mai puțin decât a cerut de data asta, pentru șapte pachete, în total 50 MW. A reușit să vândă energia la prețuri cuprinse între 888 și 945 de lei/MWh, iar cumpărători au fost un trader, Renovatio, și un mare consumator industrial combinatul siderurgic Liberty de la Galați.

CEO va plăti impozit, teoretic

Amintim că, potrivit noii OUG, și CE Oltenia, ca și ceilalți producători de energie electrică, vor plăti acel impozit de 80% pentru tranzacții făcute la prețuri de peste 450 de lei/MWh, până la 31 martie 2023. Așadar, CEO va plăti impozit pentru livrările de energie aferente primului trimestru al anului viitor, dar, special pentru producătorul din Oltenia, acest impozit va fi mic. Asta pentru că se iau în calcul și costurile cu achiziția certificatelor de CO2, deci baza pe care se aplică impozitul va fi diminuată.

Energia se tot scumpește

În data de 23 martie, indicatorul ROPEX FM pentru anul 2023 al OPCOM afișa un preț mediu de 534 de lei/MWh, adică prețul mediu al tuturor tranzacțiilor de până acum dar cu livrare în anul 2023. La 1 martie, acest preț era de 483 de lei

Share this:

(Visited 4 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

code