Economice

Calea ferată Constanța – Mangalia: Electrificarea liniei ar putea include peste 2.500 mp de panouri fotovoltaice

Prin proiectul de electrificare și reabilitare se va realiza dublarea liniei între Costineşti şi Mangalia (16,8 km), cu desfiinţarea haltei de mișcare Neptun, se arată într-un document de la Agenția pentru Protecția Mediului Constanța, publicat pe forumul PeUndeMerg al Asociației Pro Infrastructură.

Astfel, linia Constanţa – Mangalia (42,9 km) va fi linie dublă pe o lungime de 26,4 km în total (9,6 km Constanța – Agigea Ecluză şi 16,8 km Costineşti – Mangalia) şi linie simplă de 16,5 km (între Agigea Ecluză şi Costineşti).

În tabelul de mai jos sunt prezentate caracteristicile fizice ale proiectului, făcându-se o comparație între situația existentă și situația proiectată a tronsonului de cale ferată în ceea ce privește lucrările principale din cadrul proiectului.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

În urmă cu un an, CFR Infrastructură anunța semnarea contractului în valoare de 7,7 milioane lei (fără TVA) cu asocierea BAICONS IMPEX SRL – ISPCF SA, pentru elaborarea studiului de fezabilitate, etapa I a programului de electrificare și reabilitare a liniei CF CONSTANȚA – MANGALIA (43 km), pentru viteza maximă de circulație a trenurilor de călători cu 160 km/h, respectiv cu 120 km/h pentru trenurile de marfă.

Linia de cale ferată Constanța – Mangalia este o continuare a Magistralei 800 București – Constanța, componentă a Coridorului Rin – Dunăre (ramura nordică).

Obiectivele specifice ale programului sunt următoarele:
♦electrificarea și reabilitarea liniei de cale ferată existentă, pe tronsonul CF Constanța – Mangalia pentru creșterea vitezei de circulație a trenurilor la 160 km/h, respectiv 120 km/h;
♦ creșterea numărului de trenuri de călători, prin îmbunătățirea capacității de circulație, și a numărului ce călători, între orașele Constanța și Mangalia;
♦modernizarea/consolidarea/repararea clădirilor, spațiilor destinate serviciilor pentru călători, a zonei comerciale și asigurarea facilităților pentru persoanele cu mobilitate redusă, handicap vizual, auditiv, prin corelarea cu alte proiecte de investiţii aflate în pregătire/derulare/implementare în domeniul infrastructurii rutiere/feroviare;
♦ sistematizarea stațiilor CF și lucrări pregătitoare pentru dublarea de viitor;
♦ dublarea tronsoanelor de cale ferată simplă, acolo unde necesitatea satisfacerii traficului prezent și de viitor o impune;
♦modernizarea echipamentului de telecomunicații, inclusiv sistemul de informare a publicului călător;
♦montarea elementelor de siguranță, rampe de acces pentru persoane cu dizabilități, garduri de protecție între linii etc.
♦ îmbunătățirea condițiilor de călătorie și creșterea gradului de siguranță, gestionând în același timp impactul asupra mediului, în conformitate cu standardele europene.

Valoarea contractului – 7,77 milioane de lei

Sursa de finanțare – Fondul European de Dezvoltare Regională (𝑭𝑬𝑫𝑹), capitolul Proiecte de electrificare și reabilitare cale ferată, cu perioada de elaborare 2021- 2030.

Durata contractului – 9 luni.

Share this:

(Visited 19 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code