Economice

Cât ne-a costat gripa porcină anul trecut. ANSVSA nu a mai comunicat beneficiarii și nici numărul animalelor sacrificate

Autoritatea Națională  Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA)  a plătit anul trecut crescătorilor de porci, prin instituțiile subordonate, subvenții în valoare de 135,4 milioane de lei ca despăgubire pentru animalele sacrificate în focarele de pestă porcină africană. Suma este cu 52,2% mai mică față de despăgubirile plătite de stat în 2021 și cu 28,8% sub valorile din 2020.

 Banii pentru despăgubiri au provenit de la bugetul de stat. ANSVSA va solicita însă Comisiei Europene rambursarea sumelor, în conformitate cu deciziile grant aprobate.

ANSVSA nu a dorit însă să precizeze care este numărul efectivelor sacrificate pentru care s-au acordat subvenții și nici exploatațiile care au suferit cele mai mari pierderi, primind, în compensație, cele mai mari sume ca despăgubiri.

Din datele instituției, în 2022 au fost confirmate 303 focare de pestă porcină africană, dintre care 61 erau active la data de 23 noiembrie, când s-a făcut ultima comunicare publică.

În perioada 2017 și până în noiembrie 2022 au fost stinse 5.859 de focare de pestă porcină africană.

Share this:

(Visited 18 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code