Economice

BCR: Leul nu va suferi din cauza conflictului Rusia-Ucraina. În perioade de turbulenţă se apreciază valutele safe haven, acum dolarul american

„Leul nu va suferi din cauza conflictului Rusia-Ucraina, sau va suferi mult mai puţin decât celelalte monede din regiune. Moneda naţională îşi va continua oricum tendinţa de depreciere pe care am văzut-o în ultimii ani. O depreciere graduală, sub 2% faţă de anul precedent. Avem un deficit de cont curent de peste 6% din PIB, care va rămâne probabil şi în acest an la acelaşi nivel. Acesta exercită oricum o presiune asupra cursului. În perioadele de incertitudine ridicată sunt favorizate aşa numitele valute safe haven, în special dolarul american. Dar eu nu merg pe recomandarea speculaţiilor, ci pe diversificarea portofoliului”, a declarat Ciprian Dascălu, economist BCR.

Dascălu precizează că evoluţia inflaţiei în acest an va depinde foarte mult de măsurile de compensare a preţurilor la energie. În situaţia actuală, previziunile BCR merg către 9,4% inflaţia la sfârşitul anului, cu un vârf de 10,6% în aprilie şi o inflaţie medie anuală de 9,6%. Totuşi, escaladarea conflictului din Ucraina şi necunoscutele legate de preţurile la energie duc balanţa riscurilor în sus. Deci, inflaţia poate depăşi aceste niveluri.

În ceea ce priveşte impactul economic pe care acest război l-ar putea avea asupra României, Ciprian Dascălu arată că impactul va fi redus, relaţiile României cu Rusia şi Ucraina fiind limitate. El a arătat că doar 1,4% din exporturile României se derulează cu Federaţia Rusă, importurile reprezintă doar 3,2%, fiind probabil în mare parte din zona de energie.

De asemenea, purtătorul de cuvânt al Băncii Naţionale a României, Dan Suciu, a declarat la Digi 24 că situaţia de război creează volatilitate şi o turbulenţă şi pe piaţa românească şi există un risc în ceea ce priveşte evoluţiile pieţei valutare, dar Banca Naţională mizează pe stabilitatea cursului.

„Evident că situaţia de război creează volatilitate şi o turbulenţă şi pe piaţa românească. Se simte acest lucru şi pe piaţa valutară. Există un risc în ceea ce priveşte evoluţiile acesteia, dar Banca Naţională mizează pe stabilitatea cursului. E preocupată de stabilitatea cursului. Zilele acestea această stabilitate s-a menţinut sigur şi se va menţine în perioada următoare cu anumite evoluţii pentru că nu suntem într-o piaţă închisă. Suntem într-o piaţă în care evoluţiile, dacă nu se simt într-o asemenea situaţie, când să se simtă? Dar nu mizăm pe volatilitate ridicată pentru că încercăm să nu avem aceste excese în piaţă”.

Suciu a precizat că toate economiile europene pot fi afectate la rândul lor de o situaţie de război, ceea ce nu ar aduce presiuni inflaţioniste suplimentare, dar depinde foarte mult de ceea ce se întâmplă, pe de altă parte, cu preţurile la energie, pentru că inflaţia în România a venit aproape exclusiv din preţurile la energie, carburanţi şi energie termică, gaze şi energie electrică. Din punctul acesta de vedere există riscuri, a admis el.

 

Share this:

(Visited 4 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

code