Economice

Zeci de mii de georgieni au cerut în stradă la Tbilisi aderarea la Uniunea Europeană

Fluturând steaguri europene şi georgiene, în jur de 60.000 de manifestanţi, potrivit unui jurnalist AFP, s-au adunat în faţa Parlamentului georgian, la câteva zile după recomandarea Comisiei Europene de a aştepta înainte de a acorda pentru Tbilisi statutul de candidat la aderare.

Mai multe organizaţii pro-europene şi toate formaţiunile de opoziţie au chemat la un „marş pentru Europa” luni seară la Tibilisi, pentru „a demonstra angajamentul poporului georgian faţă de alegerea sa europeană şi de valorile occidentale”.

„Europa este o alegere şi o aspiraţie istorică pentru georgieni, pentru care toate generaţiile au făcut sacrificii”, au declarat organizatorii în comunicat.

„Libertatea, pacea, dezvoltarea economică durabilă, protecţia drepturilor omului şi justiţia sunt valori care ne unesc pe toţi şi care ar fi garantate prin integrarea în Uniunea Europeană”, au adăugat aceştia.

Mitingul îşi propune să trimită un semnal Bruxellesului, în timp ce liderii europeni urmează în această săptămână să discute dacă să acorde sau nu statutul de candidat oficial Georgiei, precum şi Ucrainei şi Moldovei.

Deşi Comisia Europeană a dat un aviz pozitiv în legătură cu Ucraina şi Republica Moldova, aceasta a estimat totuşi vineri că Georgia trebuie mai întâi să efectueze reforme, în special politice, înainte de a putea pretinde acest statut.

Executivul european a recomandat ca Georgiei să i se „ofere perspectiva de a deveni membru al Uniunii Europene”, o situaţie care însă nu are valoare juridică.

„Depinde de Georgia să accelereze (reformele) şi să avanseze către această uşă deschisă”, a comentat preşedinta Comisiei, Ursula von der Leyen.

Partidul Visul Georgian, aflat la putere la Tbilisi, s-a declarat „fericit” să aibă o „foaie de parcurs concretă”, dar a considerat ca „regretabil” faptul că Comisia nu sprijină acum statutul de candidat.

Vineri, prim-ministrul Irakli Garibaşvili a salutat de asemenea „decizia istorică de a acorda Georgiei o perspectivă europeană”, adăugând că „vom colabora cu Bruxellesul pentru a implementa toate cerinţele şi vom obţine statutul de candidat”.

În ultimii ani, guvernul georgian a fost criticat din ce în ce mai mult în legătură cu situaţia în materie de drepturi ale omului, mai multe ONG-uri exprimându-şi îngrijorarea în special cu privire la reducerea libertăţii de exprimare.

Sursa foto: News.ro

Share this:

(Visited 5 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code