Economice

Wizz Air nu se oprește: a făcut recurs pentru anularea hotărârii Tribunalului UE și a deciziei CE pentru ajutorul de stat acordat TAROM

Wizz Air continuă procesele pentru anularea recentei hotărâri a Tribunalului UE și a deciziei Comisiei Europene de acordare a ajutorului de stat în valoare de 36,6 milioane de euro. Asta în timp ce la TAROM se pregătește un nou ajutor de stat, menit să aducă compania pe linia de plutire, dar se confruntă și cu nemulțumirile angajaților privind salariile. Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat, marţi, că situaţia economică a Tarom „nu este una fericită”, iar dacă nu este pus în aplicare planul de redresare pe care ministerul de resort şi Comisia Europeană l-au agreat, există riscul falimentării companiei de transport aerian.

Avocații companiei au făcut recurs și au venit cu motive și argumente, arată documentele consultate de Economica.net.

Cităm mai jos întocmai argumentele aduse de avocații Wizz Air.

“În primul rând, Tribunalul a săvârșit o eroare de drept atunci când a considerat că este îndeplinită condiția privind existența unui serviciu important care este greu de reprodus în sensul Orientărilor privind ajutoarele de stat pentru salvarea și restructurarea întreprinderilor nefinanciare aflate în dificultate (denumite în continuare „orientările”).

În al doilea rând, Tribunalul a aplicat în mod eronat orientările în ceea ce privește indiciile existenței unor dificultăți pentru ca un concurent să ia locul beneficiarului.

În al treilea rând, Tribunalul a denaturat elementele de probă prezentate în fața sa în ceea ce privește evaluarea capacităților disponibile pe piață și capacitatea companiilor aeriene cu prețuri reduse de a asigura zborurile interioare.

În al patrulea rând, Tribunalul a săvârșit o eroare de drept atunci când a considerat că majorările de capital nu se puteau raporta la un plan de restructurare.

În al cincilea rând, Tribunalul a denaturat elementele de probă prezentate în fața sa în ceea ce privește evaluarea perioadei de restructurare a TAROM.

În al șaselea rând, Tribunalul a săvârșit o eroare de drept atunci când a concluzionat că nu era necesar pentru Comisie să verifice dacă un ajutor existent a devenit un ajutor nou.

În al șaptelea rând, Tribunalul a săvârșit o eroare de drept în privința nedeschiderii unei proceduri formale de investigare de către Comisie”, potrivit documentelor studiate de Economica.net.

Ce a mai contestat Wizz Air

La Tribunalul UE mai este depusă o cerere de anulare din partea Wizz Air a unui ajutor de stat acordat TAROM în 2 octombrie 2020, în valoare de 19,3 millioane de euro, pentru care Tribunalul nu a luat încă o decizie.

Compania a contestat și ajutorul de stat acordat companiei Blue Air la data de 20 august 2020. Nici în acest caz nu a fost luată încă o decizie.

Economica.net a scris în premieră că Wizz Air a contestat ajutoarele de stat acordate companiilor TAROM și Blue Air.

Share this:

(Visited 15 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

code