Economice

Vești bune pentru toți românii cu credite în lei: S-a terminat cu creșterea ratelor. ROBOR pe termen scurt e la minim, Banca Națională nu va mai crește dobânda

Studiul lunar realizat de ING Bank arată că Europa Centrală și de Est „cochetează” cu o recesiune tehnică. Totuşi, cifrele referitoare la inflație încep în sfârșit să scadă, dar drumul va fi destul de anevoios. „Prin urmare, reducerile de dobândă vor fi mai degrabă mai târziu decât mai devreme, deși sunt încă în curs de desfășurare pentru acest an”, arată autorii analizei macroeconomice.

În România, arată sursele citate, rata dobânzii cheie va rămâne neschimbată pentru restul anului, deşi o uşoară reducere pe final de an nu este exclusă. Ea depinde însă de evoluţia inflaţiei.

Economia a crescut în trimestrul patru din 2022 cu 1,1% față de trimestrul anterior și cu 4,6% comparativ cu trimestrul patru din 2021. „Acest lucru duce creșterea PIB-ului pe întreg anul 2022 la 4,8%, ceea ce este poate printre cele mai bune cifre la care se putea spera. Datele disponibile sugerează că a fost un trimestru puternic pentru activitatea de construcții, care a crescut cu 7,4% față de trimestrul al treilea. Serviciile pentru companii au fost, de asemenea, cu aproximativ 2,0% mai mari, în timp ce vânzările cu amănuntul au crescut cu 0,8%. Producția industrială a rămas în urmă cu -2,1%”, spune Valentin Tătaru.

În ceea ce privește inflația, reprezentanţii ING Bank consideră că vârful a fost atins, la nivelul de 16,8% în noiembrie 2022, și anticipează o scădere treptată pe parcursul anului 2023. „Estimăm inflația la sfârșitul anului la 7,4%, cu riscuri ușor în scădere. Principalii factori care apasă asupra prețurilor sunt efectele de bază, plafoanele prețurilor la energie și stabilizarea prețurilor internaționale la energie și alimente, în timp ce forțele ascendente includ creșterile de costuri care nu au fost încă transmise în totalitate, presiunile salariale și ratele reale încă negative”, precizează Tătaru.

Este probabil ca Banca Națională a României să mențină cursul actual al politicii sale monetare, ceea ce înseamnă că rata cheie ar trebui să rămână neschimbată la 7,00% pentru restul anului. „Ratele pe termen scurt de pe piață (ROBOR pe termen scurt) – care depind mai mult de situația lichidităților interbancare – s-ar putea să se fi apropiat de un minim, deși acest lucru nu înseamnă neapărat că va urma o traiectorie ascendentă. În esență, ne așteptăm la stabilitate în jurul nivelurilor actuale. Este mai probabil ca situația lichidităților să rămână acomodativă, deși excedentul s-ar putea reduce la niveluri mai ușor de gestionat (să spunem 5-10 miliarde lei). În cazul în care traiectoria inflației va surprinde (chiar și ușor) în sens descendent, nu am exclude o reducere modestă a ratei până la sfârșitul anului 2023”, precizează autorii analizei macroeconomice.

Pe data de 2 martie 2023, ROBOR pe termen foarte scurt a fost de 6,06%, cel pentru o săptămână a fost 6,13%, iar cel pentru o lună a fost de 6,25%. ROBOR la trei luni a scăzut recent sub nivelul de 7%, până la 6,97% pe 2 martie, în timp ce ROBOR pe şase luni a scăzut la 7,31%. ROBOR 3M crescuse în 2022 şi a atins pe 26 octombrie 2022 (8,21%) cea mai ridicată valoare din ultimii 12 ani şi 9 luni (29 ianuarie 2010). ROBOR 3M a spart pragul de 8% pe 1 august 2022.

ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele în lei. Indicele se stabileşte zilnic de BNR ca medie aritmetică a cotaţiilor practicate de zece bănci selectate de Banca Naţională.

 

 

 

Share this:

(Visited 16 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

code