Economice

Ungaria prelungește plafonarea prețurilor la combustibili, alimente de bază și ipoteci

Budapesta a contestat vehement politica de sancțiuni impusă de UE Moscovei după invadarea Ucrainei, care, potrivit Guvernului maghiar, în loc să slăbească Rusia a dus la scumpirea accelerată a alimentelor și energiei.

Aceste scumpiri combinate cu deprecierea monedei naționale până la niveluri record au dus inflația în Ungaria la cele mai ridicate cote din ultimele două decenii, fapt ca a determinat Banca Națională să ridice rata dobânzii de referință până la 11,75%.

O dată cu anunțil privind extinderea perioadei de plafonare a prețuirilor la combustibili și alimente de bază, Gergely Gulyas a mai declarat că va fi extinsă și plafonarea ratelor la creditele imobiliare, care ar fi trebui să expire la sfârșitul acestui. Plafonarea creditelor va fi extinsă cu cel puțin șase luni.

„Noi estimâm că atâta timp cât sancțiunile UE sunt în vigoare, nu există șanse realiste de îmbunătățire a situației economice”, a spus Gulyas.

Guvernul Orban a mai decis să să lanseze o schemă de ajutor de stat destinată susținerii micilor afaceri, prin acoperirea a jumătate din scumpirea facturilor comparativ cu nivelul similar de anul trecut, a anunțat ministrul Economiei Marton Nagy, precizează Reuters.

El a mai spus că Executivul va mai lansa un ajutor de stat pentru susținerea investițiilor care să le permită firmelor să-și îmbunătățească eficiența energetică și să scadă cheltuielile.

Guvernul Orban a mai decis să să lanseze o schemă de ajutor de stat destinată susținerii micilor afaceri care consumă multă energie, prin acoperirea a jumătate din scumpirea facturilor comparativ cu nivelul din perioada  similară a anului trecut, a anunțat ministrul Economiei Marton Nagy.

Acesta a mai spus că Executivul va mai lansa un ajutor de stat pentru susținerea investițiilor care să le permită firmelor să-și îmbunătățească eficiența energetică și să scadă cheltuielile.

Share this:

(Visited 16 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

code