Economice

Un francez de 80 de ani cere României 115 milioane de euro pentru un titlu de stat emis acum 100 de ani

În 2018, Henri B., un octogenar care locuiește în Aulnay-sous-Bois (Seine-Saint-Denis), a decis să plătească 300.000 de euro pentru o bucată de hârtie un pic îngălbenită, relevă Le Parisien, citat de BFMTV.com.

O nebunie? Nu și pentru consilierul juridic cu experiență, căruia i-a mirosit a afacere bună. Și nu degeaba, spun jurnaliștii francezi. Documentul cumpărat este un titlu la purtător, emis în 1929 de către statul român. După expertizare, rezultă că Henri B. poate pretinde teoretic 115,88 de milioane de euro României, mai scriu jurnaliștii francezi, fără a da detalii despre expertiză.

Potrivit lor, titlul la purtător ar fi fost emis de statul român pentru a finanța o parte din datoriile țării. La momentul emiterii, acesta valora „500 de franci de aur”, după cum ar fi indicat și pe document, unde ar mai apărea și o dobândă. Așa se explică suma colosală la care a ajuns valoarea acestuia, spune Gregory Levy, avocatul octogenarului.

Presa din Hexagon mai scrie că valoarea actuală a documentului ar fi fost validată de către o societate financiară românească, fără a da însă un nume. În ceea ce privește faptul că unele titluri au dată de valabilitate, Henri B. susține că nu este cazul documentului din posesia sa.

Amenințări cu proces la Curtea de Justiție a Uniunii Europene

Din 2020, acesta spune că a contactat mai multe instituții din România, însă fără succes. Banca Națională a României i-ar fi răspuns că nu poate să efectueze plata, întrucât nu este autoritatea emitentă, ci „Statul Român prin Ministerul Finanțelor”. Iar organizarea țării s-a schimbat profund din 1929. În prezent, România este o republică semi-prezidenţială. Dar cu aproape un secol în urmă, era încă o monarhie constituțională.

Confruntat cu acest prim refuz, Henri B. a decis să apeleze la începutul anului la Ambasada României în Franța. „Ambasada României nu ne spune nici măcar că refuză să plătească. Doar tace”, spune cu regret octogenarul.

„În lipsa unui răspuns, ne vom adresa Ministerului francez al Economiei și Finanțelor. Și apoi la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, dacă situația o cere”, spune avocatul octogenarului.

FOTO: Titlu la purtător, cumpărat de Henri B. în 2018 cu 300.000 de euro (sursa: Le Parisien).

Share this:

(Visited 3 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

code