Economice

Un cunoscut furnizor de energie, cu cele mai bune oferte acum doi-trei ani, și-a încheiat socotelile definitiv în România. ANRE a retras licența

 

“Retragerea Licenţei nr. 2211 pentru activitatea de furnizare a energiei electrice, acordate prin Decizia preşedintelui ANRE nr. 294/26.02.2020, societăţii AIK ENERGY LTD

Retragerea Licenţei nr. 2213 pentru activitatea de furnizare a energiei electrice, acordate prin Decizia preşedintelui ANRE nr. 681/29.04.2020, societăţii AIK ENERGY ROMÂNIA SRL”.

Acestea sunt două dintre deciziile luate de Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei în ședința comitetului de reglementare din data de 16 martie. Deciziile arată practic sfârșitul drumului pentru business-urile AIK, companie care, acum doi ani-trei ani, când s-au liberalizat piețele de energie electrică și gaze, aveau cele mai bune oferte pentru clienții casnici.

De asemenea, prin 2019, AIK, care preluase firma Valahia Gaz, devenise cel mai important importator de gaze din România.

Cele două firme din România sunt deținute de compania britanică AIK Energy International Ltd, controlată în final de o firmă din Cipru, dar informațiile din trecut conduceau la ideea că este de fapt un business rusesc la bază. Potrivit ultimelor date citate de profit.ro,  din februarie 2022 firma este controlată de John Leslie Cousins, cetățean britanic care a administrat în trecut mai multe firme, atât din Marea Britanie, cât și din Cipru.

La finalul anului 2020, clienții casnici ai AIK pentru partea de furnizare de gaze au fost preluați de un alt furnizor, iar compania nu a mai putut tranzacționa gaze după ce Transgaz i-a restricționat accesul, pe motiv că nu și-a mai putut onora obligațiile de plată pe piața de echilibrare.

Compania a rămas activă pe segmentul de furnizare de energie electrică, având la începutului lui 2021 cea mai bună ofertă pentru casnici, însă, ulterior, marii producători de energie din țară au început să denunțe contractele de vânzare de energie către AIK, iar compania a fost suspendată și de pe piețele de energie de la OPCOM, pentru neplată, de câteva ori.

În final business-ul s-a redus, clienții migrat la alți furnizori, pentru că AIK nu a mai putut susține prețurile mici, dar licențele rămăseseră valide. Până acum, când ANRE le-a retras.

 

Share this:

(Visited 16 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code