Economice

Toyota Aygo X: niponii văd lucrurile diferit în segmentul mini

Majoritatea producătorilor auto care încă mai au vehicule în clasa mini – tot mai puțini, e drept – încearcă să le mențină pe piață prin electrificare. Nu și Toyota. Producătorul nipon mizează pe preț, nu pe atingerea unor ținte de depoluare.

Nu cu mult timp în urmă, mulți dintre constructorii de mașini care aveau vehicule în segmentul mini (A) foloseau ideea marjelor prea mici de profit pentru a justifica eliminarea unor astfel de vehicule din gamă. Așa se face că în clasa A sunt astăzi mai puține modele decât existau cu cinci – șase ani în urmă.

Cei care au ales să rămână în segment au avut ca scop electrificarea vehiculelor astfel încât flota lor să îndeplinească normele de depoluare impuse în Europa. Astfel a apărut, de exemplu, Volkswagen e-Up!, Renault Twingo Electric, Fiat 500 Electric. Și Dacia Spring este un exemplu clar al încercării grupului Renault de a reduce media emisiilor flotei sale din Europa astfel încât să nu plătească amenzi drastice.

Ei bine, în ciuda scăderii vânzărilor din segment și a tendinței tot mai accentuate de electrificare a mașinilor mini, Toyota pare să fi ales un alt drum. Noul Aygo X nu are, cel puțin deocamdată, variantă electrică. Iar oficialii mărcii nu au menționat nicio idee de electrificare pentru viitorul apropiat.

În schimb, Aygo X are rolul de a se mula pe două tendințe importante ale pieței: „SUV-izarea” și menținerea unui preț redus. Îndeplinind două cerințe importante ale clienților de mașini de oraș (A), modelul are mari șanse să își atragă o bună parte din clientela segmentului. Desigur, asta dacă va putea ține ritmul cu Fiat Panda Cross, Suzuki Ignis și, mai ales, Dacia Spring. Dacă primii doi concurenți menționați au mizat pe aceleași două tendințe vizate și de Toyota Aygo X, modelul Dacia Spring le bifează fără probleme adăugând o a treia: propulsia electrică.

Ca și Fiat Panda Cross, Suzuki Ignis sau Dacia Spring, noul Aygo X diferă de celelalte modele din segmentul mini prin alura de vehicul de teren. Asta chiar dacă nu sunt gândite pentru a părăsi drumurile asfaltate (cu excepția modelului italian care are variantă cu tracțiune integrală).

Mizând pe atracția evidentă dar greu de justificat a clienților europeni pentru SUV-uri chiar și atunci când cumpără mașini destinate deplasării în oraș, Toyota a preluat platforma GA-B a fratelui mai mare Yaris, și a dezvoltat pe ea un Aygo X cu aspect de SUV și dimensiuni la limita segmentului A.

Deși Aygo X este cu doar 235 mm mai lung decât generația anterioară a modelului, grație noii platforme, spațiul interior este mult mai mare. De exemplu, dacă portbagajul ultimei generații Aygo are doar 168 de litri, cel al noului Aygo X a crescut la 231 de litri. Și, dacă tot vorbim despre diferențele față de Aygo, noul Aygo X este mai lat cu 125 mm, detaliu care ajută la distanțarea scaunelor din față cu 20 mm. Aparent insignifiantă, această majorare este foarte importantă în cazul mașinilor din clasa mini. În plus, noua generație are garda la sol mai mare cu 11 mm pentru a asigura o poziție mai înaltă la volan.

Așa cum spuneam, noua Toyota Aygo X nu are, aparent ciudat, nici variantă 100% electrică și nici sistem de propulsie hibrid. Mizând pe un preț cât mai redus, niponii au dotat mașina doar cu apreciatul motor de 1.0 litri, în trei cilindri, care dezvoltă 72 CP. Consumul estimat de producător este de 4,7 l / 100 km.

Modelul Toyota Aygo X a fost dezvoltat mai întâi în studioul de design al mărcii din Franța, apoi la centru de inginerie din Belgia, iar asamblarea este realizată la uzina din Cehia.

The post Toyota Aygo X: niponii văd lucrurile diferit în segmentul mini appeared first on Economica.net.

Share this:

(Visited 3 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

code