Economice

Topul exportatorilor de cereale. Trei traderi internaționali au vândut anul trecut cereale românești de 1 miliard de euro

Traderii de cereale au vândut anul trecut peste granițele țării marfă în valoare totală de peste 3,6 miliarde de euro, adică în jur de 41% din valoarea totală a exporturilor de produse agroalimentare ale României, de 9,5 miliarde de euro, arată ultimele date ale Institutului Național de Statistică, furnizate Economica.

Cel mai mare trader din punct de vedere al valorii mărfurilor exportate a rămas Cofco International România (fosta Nidera), parte a grupului COFCO, cea mai mare companie agroali­mentară din China. Un business de peste 4 miliarde de lei în 2020, Cofco este o prezență stabilă în clasamentele locale legate de activitățile de import export de cereale.

Pe pozițiile doi și trei, Al Dahra Agriculture România SRL și Glencore Agriculture BV sunt companii care nu au mai ajus până acum atât de sus în clasament. Împreună, cele trei companii au exportat în valoare totală de aproximativ 1 miliard de euro, adică 30,1% din valoarea totală a exporturilor de cereale din 2021, de 3,6 miliarde de euro.

Al Dahra Agriculture România SRL ,  potrivit termene.ro, este o companie tânără, fiind înființată în 2019. Compania cu activități în comerțul cu cereale este controlată integral de Al Dahra International Investments LLC din Emiratele Arabe, un fond de investiții ce face parte din grupul Al Dahra, cel mai mare trader din Orientul Mijlociu, parte a Al Ain Holding,  controlat de șeicul Hamdan Bin Zayed Al Nahyan, fost vicepremier al Emiratelor Arabe Unite și președinte de onoare al clubului de fotbal Al Jazeera.

Grupul, prin Al Dahra Agriculture LLC, a achiziționat în 2018 90% dintre părțile sociale ale Agricost SRL, business-ul  fermierului Culiță Tărâță și preluată ulterior de Constantin Duluțe care exploatează cea mai mare suprafață arabilă a țării- 57.720 de hectare luați în arendă de la stat, prin Agenția Domeniilor Statului (ADS).

Interesant este că Agricost SRL nu era în mod direct printre marii exportatori de cereale ai României.

Glencore Agriculture BV ( actualmente Viterra) este una dintre companiile grupului elvețian Glencore (actualmente Viterra) care operează în 37 state ale lumii și a fost dintotdeauna unul dintre cei mai mari jucători locali pe piața tradingului de cereale. Din datele Termene.ro, Viterra România SRL, filiala locală a grupului, este controlată integral prin societatea olandeză Ammizinc B.V și a raportat în 2020 o cifră de afaceri de 2,2 miliarde de lei (452,3 milioane de euro).

Un singur trader român în top 10

În ceea ce privește ceilalți șapte mari jucători pe piața tradingului de cereale, datele INS indică că topul este controlat de multinațioanale. CHS Agritrade România, compania aflată pe poziția a patra, este parte a grupului CHS, o cooperativă controlară de fermieri americani. Cargill România face parte din grupul american cu același nume, iar ADM România Trading SRL este controlată tot de către antreprenori americani.

Global Grain International SRL, un business de peste 54 de milioane de euro în 2020, este potrivit termene.ro controlată de două firme cipriote, iar Ameropa Grains face parte din grupul elvețian Ameropa

Singurul trader român este Cerealcom Dolj, controlat de omul de afaceri Mihai Anghel.

Topul exportatorilor de cereale, în 2021

Sursa: INS

Clasamentul importatorilor de cereale

Referitor la cei mai mari importatori de cereale, clasamentul este dominat tot de traderi, potrivit analizei INS. În 2021, România a cumpărat de peste granițe cereale îm valoare de 640,5 milioane de euro, iar 43,3% din această suma a fost generată de importurile Cofco International, ADM România Trading și CHS Agritrade România.

Topul importatorilor de cereale, în 2021

Share this:

(Visited 5 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

code