- Studiul a analizat datele alimentare a 5.900 de adulți americani, precum și modificările concentrațiilor de colesterol și trigliceride din sângele acestora.
- Adulții din acest studiu care au consumat o băutură zaharată pe zi au avut un risc cu 98% mai mare de a avea un nivel scăzut de HDL.
- Constatările arată că ceea ce punem în paharul nostru poate contribui la un risc mai mare de boli cardiovasculare prin înrăutățirea nivelului de lipide.
Consumul regulat de băuturi zaharoase va crește nivelul trigliceridelor și va scădea nivelul colesterolului lipoproteic de înaltă densitate (HDL), cunoscut sub numele de colesterol „bun”, potrivit unui studiu.
Adulții din acest studiu care au consumat o băutură zaharată pe zi au avut un risc cu 98% mai mare de a avea un nivel scăzut de HDL și un risc cu 53% mai mare de a dezvolta trigliceride ridicate.
Trigliceridele sunt grăsimi transportate în sânge, iar nivelurile anormale ale acestor grăsimi (lipide), combinate cu un nivel ridicat de LDL (colesterol LDL (colesterolul lipoproteic cu densitate scăzută, cunoscut drept colesterol „rău”) sau cu un nivel scăzut de colesterol HDL, se pot acumula în artere.
Jumătate dintre adulții americani suferă de dislipidemie, care este termenul medical pentru nivelurile anormale de lipide din sânge. Dislipidemia poate duce la ateroscleroză, iar posibilele consecințe sunt bolile de inimă, infarctul și accidentul vascular cerebral.
Dr. Nicola McKeown, co-autor al studiului, a declarat: „Rezultatele sugerează că un consum ridicat de băuturi cu adaos de zahăr, cum ar fi sifonul, limonada sau punch-ul de fructe, poate influența riscul de dislipidemie pe măsură ce îmbătrânim. O strategie dietetică pentru a ajuta la menținerea unor niveluri mai sănătoase ale colesterolului și trigliceridelor din sânge poate fi evitarea băuturilor cu adaos de zahăr”.
Echipa de cercetători a verificat, de asemenea, dacă băuturile dietetice sau sucul de fructe 100 la sută ar fi o opțiune mai bună decât băuturile îndulcite cu zahăr. Dar nu au găsit suficiente dovezi că aceste băuturi vor reduce riscul de a dezvolta dislipidemie.
Dr. McKeown a spus: „Nu este nevoie de o băutură care să fie mai sănătoasă: Este mai bine să ne potolim setea cu apă. Cercetările emergente privind consumul pe termen lung de sucuri dietetice asupra sănătății nu sunt concludente, așa că este prudent să spunem că băuturile dietetice ar trebui să fie doar un răsfăț ocazional. În ceea ce privește sucul de fructe 100%, cel mai bine este să limităm consumul și să consumăm fructe întregi atunci când este posibil, așa cum recomandă Ghidul alimentar pentru americani 2015-2020.”
Studiul a analizat datele alimentare a 5.900 de adulți americani, precum și modificările concentrațiilor de colesterol și trigliceride din sângele acestora în funcție de frecvența și de tipurile de băuturi pe care le consumau.
Dr. McKeown a concluzionat: „Constatările noastre arată că ceea ce punem în paharul nostru poate contribui la un risc mai mare de boli cardiovasculare prin înrăutățirea nivelului de lipide. Gestionarea nivelurilor de colesterol și trigliceride din sânge este un obiectiv important și o strategie promițătoare pentru prevenirea atacurilor de cord și a accidentelor vasculare cerebrale”
The post STUDIU. Ce băutură trebuie să evitați pentru a îmbunătăți nivelul colesterolului appeared first on Aleph News.
potrivit alephnews, am consemnat știrea