Economice

Serviciile Cloud din Europa ale Google, Microsoft și Amazon s-ar putea scumpi cu 30% anul viitor. Piața a avut în T3 cel mai mic avans înregistrat vreodată

Cheltuielile mondiale cu serviciile de infrastructură cloud au avansat cu 28% în al treilea trimestru, la 63,1 miliarde de dolari, o creștere cu 13,8 miliarde de dolari față de aceeași perioadă a anului trecut. Având în vedere impactul negativ al inflației și al creșterii prețurilor la energie, companiile răspund la incertitudinea pieței prin reducerea cheltuielilor, ceea ce ar putea afecta cererea de servicii cloud pe termen scurt.

Amazon Web Services (AWS), Microsoft Azure și Google Cloud au rămas primii trei furnizori în trimestrul 3, reprezentând împreună 63% din cheltuielile globale, după o creștere de 33%, arată datele Canalys.

Cu toate acestea, analiștii spun că cererea pe termen lung pentru digitalizarea companiilor rămâne puternică, deoarece trecerea la cloud rămâne cea mai bună modalitate pentru ca întreprinderile de astăzi să facă mai mult cu mai puțin. Dar impactul inflației și al recesiunii asupra pieței serviciilor cloud a fost evident, majoritatea furnizorilor de top de servicii cloud ratând obiectivele pentru veniturile prognozate în acest trimestru.

„Sub presiunea economică, clienții întreprinderilor aleg să reducă riscurile operaționale prin diminuarea bugetelor IT”, a declarat vicepreședintele Canalys, Alex Smith. „În ciuda câștigării unor contracte mari și a faptului că au un portofoliu de contracte de îndeplinit, creșterea furnizorilor de servicii cloud va fi limitată din cauza întârzierilor inevitabile ale proiectelor, pe măsură ce unii clienți devin temători în privința perspectivelor economice. Hipercalculatorii se vor confrunta cu o perioadă de creștere a costurilor și de diminuare a creșterii veniturilor, ceea ce ar putea duce la o planificare mai conservatoare în 2023. Preconizăm că hiperscalerii vor trebui să își majoreze prețurile în Europa cu 30% pentru a ține cont de creșterea costurilor cu energia„.

AWS a fost principalul furnizor de servicii cloud în T3, reprezentând 32% din cheltuielile totale, după o creștere anuală de 27%. În ciuda unei creșteri mai lente decât se aștepta în acest trimestru, AWS a anunțat noi angajamente și migrări din partea clienților din numeroase industrii și zone geografice. Aceasta continuă să își extindă amprenta de infrastructură la nivel mondial pentru a veni în sprijinul clienților, cu deschiderea celei de-a doua regiuni în Emiratele Arabe Unite și intenționează să se lanseze în noi regiuni, precum Tailanda.

Azure a ocupat locul al doilea, cu o cotă de piață de 22%, după o creștere anuală de 35%. Creșterea a fost determinată de execuția puternică a reînnoirilor. Din punct de vedere istoric, divizia de afaceri cloud a Microsoft a înregistrat o performanță stabilă în ceea ce privește veniturile, cu scăderi determinate doar de variațiile trimestriale. Microsoft își continuă demersul de a găzdui mai multe servicii proprii pe Azure. Aceasta a anunțat lansarea noii sale regiuni de centre de date din Qatar, marcând o realizare majoră pentru companie, fiind primul hyperscaler care oferă servicii de nivel enterprise în această țară.

Ritmul de creștere al Google Cloud s-a accelerat din nou, cu 48%, ceea ce a dus la creșterea cotei sale de piață pe piața globală a serviciilor cloud la 9%. Pe lângă puterea sa în sectorul de consum, în acest trimestru a obținut oportunități din partea sectorului public și a guvernelor. A anunțat noi regiuni Google Cloud în Asia-Pacific, situate în Malaezia, Tailanda și Noua Zeelandă.

„Hyperscalerii continuă să implementeze noi infrastructuri pentru a ajunge la noi clienți la nivel global. În același timp, ei încearcă să găsească următoarele produse și progrese tehnologice care să stimuleze creșterea afacerii”, a declarat Yi Zhang, analist de cercetare la Canalys Research. „Adoptarea tot mai frecventă a serviciilor cloud a stimulat reflecțiile cu privire la valoarea care poate fi extrasă din datele din cloud. Atât Google, cât și Microsoft au subliniat dezvoltarea de produse în jurul datelor și al inteligenței artificiale. Se așteaptă ca viitoarea piață a serviciilor cloud să realizeze crearea de valoare odată cu introducerea datelor și a AI.”

Share this:

(Visited 22 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

code