Flux Stiri

Sateliții au dus la descoperirea a 20.000 de munți submarini necunoscuți până acum. Ce au demonstrat cercetătorii

  • Aceste edificii subacvatice sunt adesea puncte fierbinți ale biodiversității marine.
  • Munții submarini promovează creșterea apei bogate în nutrienți, care distribuie compuși benefici precum nitrații și fosfații în coloana de apă.
  • Cei mai mulți dintre munții subacvatici recent descoperiți sunt pe partea mică – între aproximativ 700 și 2.500 de metri înălțime, estimează cercetătorii.

Numărul munților submarini, cunoscuți din oceanele Pământului, s-a dublat aproximativ. Observațiile globale prin satelit au dezvăluit aproape 20.000 de munți necunoscuți anterior, raportează cercetătorii în revista Earth and Space Science din aprilie, scrie Science News.

Așa cum munții se ridică deasupra suprafeței Pământului, munții submarini se ridică și deasupra fundului oceanului. Cel mai înalt munte de pe Pământ, măsurat de la bază la vârf, este Mauna Kea, care face parte din lanțul munților submarin Hawaiian-Emperor.

Aceste edificii subacvatice sunt adesea puncte fierbinți ale biodiversității marine. Acest lucru se datorează în parte pentru că pereții lor stâncoși – formați din activitatea vulcanică – oferă o multitudine de habitate. Munții submarini promovează, de asemenea, creșterea apei bogate în nutrienți, care distribuie compuși benefici precum nitrații și fosfații în coloana de apă. Sunt ca niște „undițe de amestecare în ocean”, spune David Sandwell, geofizician la Instituția Scripps de Oceanografie de la Universitatea din California, San Diego.

Mai mult de 24.600 de munte submarine au fost cartografiate anterior. O modalitate obișnuită de a găsi acești munți ascunși este să ping fundul mării cu sonarul, dar acesta este un proces costisitor, care necesită mult timp, care necesită o navă. Doar aproximativ 20% din ocean a fost cartografiat în acest fel, spune om de știință al pământului Scripps, Julie Gevorgian. „Sunt multe lacune.”

Descoperirile oamenilor de știință

Gevorgian, Sandwell și colegii lor au apelat la observațiile prin satelit, care oferă acoperire globală a oceanelor lumii, pentru a face un recensământ al munților submarin. Echipa a analizat cu atenție măsurătorile prin satelit ale înălțimii suprafeței mării. Cercetătorii au căutat denivelări la scară de centimetri cauzate de influența gravitațională a unui munte submarin. Deoarece roca este mai densă decât apa, prezența unui munte submarin modifică ușor câmpul gravitațional al Pământului în acel loc. „Există o atracție gravitațională suplimentară”, spune Sandwell, care face ca apa să se adună deasupra muntelui submarin.

Folosind această tehnică, echipa a observat 19.325 de munți submarini necunoscuți anterior. Cercetătorii au comparat unele dintre observațiile lor cu hărțile sonar ale fundului mării pentru a confirma că noii munți submarini descoperiți sunt reali. Cei mai mulți dintre munții subacvatici recent descoperiți sunt pe partea mică – între aproximativ 700 și 2.500 de metri înălțime, estimează cercetătorii.

Cu toate acestea, este posibil ca unele să prezinte un risc pentru marinari. „Există un moment în care sunt suficient de puțin adânci încât să se afle în intervalul de adâncime al submarinelor”, spune David Clague, geolog marin la Institutul de Cercetare pentru Acvariul din Monterey Bay din Moss Landing, California, care nu a fost implicat în cercetare. . În 2021, USS Connecticut, un submarin nuclear, a lovit un munte submarin neexplorat din Marea Chinei de Sud. Nava este încă în curs de reparații la un șantier naval din statul Washington.

Citește și

The post Sateliții au dus la descoperirea a 20.000 de munți submarini necunoscuți până acum. Ce au demonstrat cercetătorii appeared first on Aleph News.

potrivit alephnews

Acest material este publicat de alephnews.ro distribuit prin mecanismul RSS. Potrivit Legii nr. 8/1996 informațiile de presă nu sunt opere cu drept de autor și nu poartă drepturi de autor.

Share this:

(Visited 32 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

code