Economice

Salariul minim pe economie de la 1 ianuarie: 2.800 de lei brut, bani taxaţi integral şi 200 de lei pentru care nu se plătesc taxe, dar nici nu se iau în calcul la pensie

Salariul minim pe economie în 2023

Ce ştim

Salariul minim brut pe economie va fi de 3.000 de lei de la 1 ianuarie 2023. Acesta va fi format dintr-o sumă pentru care se vor plăti taxe la fel ca până acum şi o sumă pentru care nu se vor plăti taxe.
Din valoarea de 3.000 de lei brut, suma de 2.800 de lei va integral taxată, la fel ca până acum, iar 200 de lei vor fi bani pentru care nu se vor plăti impozit şi contribuţii sociale. Aceasta e concluzia la care au ajuns joi guvernul şi partenerii sociali în cadrul Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social.

Defalcat, angajaţii plătiţi cu salariul minim de la 1 ianuarie 2023 vor avea un brut de 2.800 de lei din care li se vor reţine impozit şi contribuţii, la fel ca până acum. Acesta va fi venitul la care li se va aplica cota CAS de 25% şi care se va lua în calcul la stabilirea pensiei. Unui salariu brut de 2.800 de lei îi revine un salariu net de 1.663 de lei la nivelul de taxare actual.

Distinct de suma brută de 2.800 de lei, angajaţii plătiţi cu salariul minim ar putea primi de la 1 ianuarie 200 de lei. Aceşti bani nu vor fi impozitaţi şi, pe cale de consecinţă, nu vor fi luaţi în calcul la stabilirea pensiei.
Toţi salariaţii plătiţi cu salariul minim ar urma să primească de la 1 ianuarie 2023 această sumă de 200 de lei, bani neimpozitaţi, reiese din comunicatul guvernului din 24 noiembrie şi din declaraţiile recente ale Ministrului Muncii.

“În jumătatea anului 2022 a pus la dispoziţia mediului de afaceri o sumă de 200 de lei, pe care să o poată asigura ca şi salariu angajaţilor săi, unde statul nu percepe nicio taxă. Până acum a fost la decizia angajatorului, acum ne dorim să o introducem în cei 3.000 de lei şi să continuăm această practică şi anume să nu îi taxăm”, a spus Marius Budăi la 15 noiembrie, potrivit News.ro.

Salariul minim brut garantat în plată va fi de 3.000 de lei (de la 1 ianuarie 2023), din care 200 lei vor fi scutiți de impozit și contribuţii, a asigurat guvernul joi.

Acestea sunt deocamdată singurele informaţii oficiale pe care le avem despre subiect. Aceste schimbări anunţate de guvern joi nu se regăsesc într-un proiect de act normativ la data redactării ştirii. Singurul proiect de HG privind majorarea salariului minim, aflat în dezbatere publică acum, e diferit de forma convenită de guvern şi sindicate joi, 24 noiembrie.

În lipsa unui proiect de act normativ care să conţină schimbările anunţate de guvern, nu ştim încă dacă toţi angajaţii plătiţi cu salariul minim vor primi obligatoriu suma neimpozitată de 200 de lei de la 1 ianuarie şi cum va fi reglementată de Codul fiscal acordarea sa.

Vom reveni cu detalii despre acest subiect îndată ce vom obţine proiectul de HG actualizat.

Share this:

(Visited 12 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

code