Economice

Retailul face mai mult profit în România decât în statele vecine. Dedeman al fraților Pavăl este cea mai profitabil business din Europa de Sud-Est

Economica a analizat sectorul de retail din regiune, din perspectiva profiturilor obținute, iar concluzia este că cele mai semnificative profituri nete, dar și cele mai numeroase, s-au obținut pe plan local. Mai mult, dintre jucătorii care au obținut cele mai mari profituri din Europa de Sud-Est, din retail, doi sunt deținuți de antreprenori români, iar restul sunt filiale ale unor mari lanțuri internaționale.

Astfel, cel mai mare profit net dintre toate companiile de retail din Europa de Sud-Est a fost obținut în 2020 de Dedeman, compania de bricolaj controlată de frații Pavăl. Aceasta a ajuns la finele anul trecut la o rețea de 54 de magazine, o cifră de afaceri de 2,1 miliarde de euro, cu 26,7% mai mult decât în 2019 și un profit net de 298,7 de milioane de euro față de 268,3 milioane de de euro cu un an în urmă.

De altfel, Dedeman este cea mai profitabilă companie din Sud-Estul europei indiferent de domeniul de activitate, conform clasamentul anual al celor mai mari companii din Europa de Sud-Est (Southeast Europe`s Top 100 Biggest Companies), realizat de SeeNews,  ajuns la cea de-a 14-a ediție.

De asemenea, a 10-a cea mai profitabilă companie din comerțul Europei de Sud-Est este Fildas Trading SRL România, distribuitorul de medicamente înființat de Anca Vlad. Compania a raportat în 2020 un profit net de 32,9 milioane de euro, față de 28,1 milioane de euro în 2019 și o cifră de afaceri de 896,4 milioane de euro, cu 1,6% peste nivelul anului anterior.

În rest, printre primii zece retaileri cu cele mai mari profituri, regăsim trei lanțuri internaționale: Kaufland, Lidl și Carrefour.

Cu mențiunea că rezultatele magazinelor de rețea din statele vecine au fosr mai slabe decât a celor din România. Spre exemplu, Kaufland România a performat din punct de vedere al profitabilității mai bine decât Kauflland Bulgaria, în timp ce rezultatele Lidl România au fost superioare Lidl Croația sau Bulgaria.

Topul retailerilor în funcție de valoarea profitului net din 2020, în clasamentul celor 100 de companii din Europa de Sud-Est realizat de către publicația SEE News.

Citește și

 

The post Retailul face mai mult profit în România decât în statele vecine. Dedeman al fraților Pavăl este cea mai profitabil business din Europa de Sud-Est appeared first on Economica.net.

Share this:

(Visited 3 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code