Economice

Republica Moldova și Ucraina au primit statutul de candidate la aderarea în Uniunea Europeană

Această decizie mult aşteptată de Kiev, luată la un summit al şefilor de stat şi de guvern ai ţărilor UE la Bruxelles, marchează începutul unui proces lung şi complex în vederea aderării.

Zelenski salută un moment istoric

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat joi „un moment unic şi istoric” după ce Ucrainei i-a fost atribuit statutul oficial de candidat la Uniunea Europeană de către Cei Douăzeci şi Şapte, o decizie aşteptată de Kiev în plină invazie rusă, informează France Presse.

„Acesta este un moment unic şi istoric în relaţiile dintre Ucraina şi UE”, a salutat Zelenski într-o postare pe Twitter, spunând că, în opinia sa, „viitorul Ucrainei se află în interiorul UE”.

Iohannis: Consiliul European a preluat propunerea Comsiei în privinta Ucrainei, Republicii Moldova și Georgiei

Consiliul European a aprobat propunerea Comisiei de a statua perspectiva europeană pentru Ucraina, Republica Moldova şi Georgia, a anunţat joi seara, la Bruxelles, preşedintele Klaus Iohannis, relatează Agerpres.

El a calificat această zi ca fiind una istorică.

„O zi istorică, în care Consiliul a aprobat propunerea de a statua perspectiva europeană pentru Ucraina, Moldova şi Georgia, iar pentru Republica Moldova şi Ucraina a aprobat statutul de candidat pentru a deveni membri în Uniunea Europeană. Este un mare pas care s-a făcut astăzi. (…) Prin acest pas s-a schimbat paradigma lărgirii UE, politica de extindere a primit un nou impuls”, a subliniat Iohannis.

Preşedintele Klaus Iohannis participă, joi şi vineri, la reuniunile liderilor din Uniunea Europeană şi Balcanii de Vest, la Consiliul European şi la Summitul Euro în format extins, care au loc la Bruxelles.

Share this:

(Visited 8 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

code