Economice

RCA obligatoriu pentru trotinete! Când intră în vigoare legea și ce alte schimbări cu impact major pentru șoferi și nu numai aduc noile reguli

Toți utilizatorii de trotinete electrice vor fi obligați să dețină RCA, cel mai probabil de anul viitor. În cazul în care trotineta este închiriată, responsabilitatea încheierii asigurării va fi a firmei care oferă serviciul. Este una dintre prevederile noii Directive MTPL (engl. Motor Third Party Liability), adică a RCA. Despre majoritatea schimbărilor, Economica a relatat încă din decembrie 2021, când a fost adoptat actul normativ european.  

Este încă prea devreme pentru a vorbi despre prețul viitoarei asigurări obligatorii, însă se poate anticipa cu suficientă precizie când va intra în vigoare noua regulă, având în vedere că Directiva impune statelor membre UE să adapteze propria legislație până cel târziu la finalul anului 2023. De altfel, conform informațiilor Economica, la nivelul autorităților din România se lucrează deja la un draft de act normativ care urmează să preia prevederile Directivei. Deci cel târziu de la începutul lui 2024, RCA pentru trotinete devine obligatoriu. Este foarte probabil ca acest lucru să se întâmple chiar de anul viitor.

În acest moment există pe piață mai multe oferte de asigurări de răspundere pentru cei care conduc trotinete electrice. Aceste produse, ca și RCA, acoperă pagubele provocate terților, atât daune materiale cât și vătămări corporale. În plus, asigurările disponibile astăzi pe piață acoperă și eventualele cheltuieli juridice ale asiguratului sau ale terțului păgubit, după caz. Limita este în general la 1000 de euro, iar prețul prima de asigurare undeva în jurul a 30-40 de euro.

Descrierea unui astfel de produs o găsiți AICI

Alte schimbări importante pentru regulile RCA aduse de noua Directivă MTPL

Noile reguli pentru RCA aduc schimbări chiar mai importante pentru șoferi. Despre aceste schimbări, Economica a scris detaliat, în mai multe rânduri. Pe scurt, cele mai importante modificări vizează creșterea limitelor asigurate, atât pentru daune materiale cât și pentru vătămări corporale și daune morale (în caz de decese) și introducerea unui comparator indepnedent de prețuri, la nivel național.

Această a două prevedere, în coroborare cu o modificare a normelor intrată deja în vigoare, va da ocazia șoferilor să achiziționeze RCA la un preț mai mic decât cel standard.

AICI toate detaliile despre metoda prin care vei putea cumpăra RCA mai ieftin decât prețul standard

Până la cât va crește acoperirea prin RCA și care sunt toate modificările ce vor veni cu adoptarea noii Directive MTPL, vedeți AICI

Share this:

(Visited 5 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

code